Bezlepkové muffiny

Z kokosové mouky.
Na 8 kusů:

Suché ingredience:
150 g kokosové mouky
50 g kokosového cukru
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody

Mokré ingredience:
3 lžíce mletého lněného semínka + 6 lžic vody
30 g kakaového másla
20 g kokosového oleje
300 - 350 ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
1 lžička vanilkového aroma

Navíc:
sekané mandle na ozdobu

1.

Kakaové máslo a kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Lněné semínko smícháme s vodou a necháme nabobtnat (funguje jako náhrada za slepičí vajíčko).

 

2.

Veškeré suché ingredience promícháme v míse, přidáme kakaové máslo, kokosový olej, lněné „vajíčko“, jablečný ocet, vanilku a rostlinné mléko (kokosová mouka hodně saje, takže mléka je zapotřebí více než obvykle a s jeho množstvím si můžeme trochu pohrát). Výsledné těsto by mělo být hutné, avšak kompaktní. Mělo by se dát v pohodě nabrat rukama nebo lžící.

 

3.

Hotové těsto napěchujeme do silikonových formiček na muffiny, vršek posypeme troškou mandlí a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 25 minutách provedeme špejlový test a pokud na dřívku nic neulpí, máme hotovo. Cílem je krustička navrchu a vláčný vnitřek.

 

4.

Upečené muffiny nakonec přendáme na mřížku, kde úplně vychladnou. Až poté je opatrně vyklopíme z formiček a bez výčitek zblajzneme k dopolední, odpolední či půlnoční svačině.


Co ty na to?