Čočková sekaná s ostružinovou redukcí

Láska na první ochutnání.
Na sekanou:
1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 lžíce sypkého bujónu*
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného jablka
4 stroužky česneku
3 červené cibule
3 lžíce rozemletých lněných semínek + ½ hrnku vody
½ hrnku vlašských ořechů
½ hrnku ovesné mouky
¾ hrnku strouhanky
3 lžičky sušeného tymiánu
2 lžičky sušené majoránky
2 lžičky drceného kmínu
sůl, pepř
3 lžíce rostlinného oleje

Na redukci:
200g ostružin
2 lžíce worcesterové omáčky
2 lžíce agávového sirupu

1.

Čočku předem namočíme do vody alespoň na dvě hodiny, ideálně přes noc. Slijeme, propláchneme a spolu se třemi hrnky čisté vody s bujónem dáme vařit. Čočka by měla být lehce rozvařená, aby výsledná směs držela hezky pohromadě.

 

2.

Lněné semínko smícháme s vodou a uložíme do lednice. Vytvoří se nám tak „lněné vajíčko“.

 

3.

Ve velkém hrnci osmahneme najemno nakrájenou cibuli s česnekem a jakmile zavoní, přidáme celer, mrkev a jablíčko. Restujeme přibližně deset minut.

 

4.

Do hrnce nakonec přidáme zbytek ingrediencí, tedy čočku, ořechy, ovesnou mouku (rovná se rozemleté ovesné vločky), lněné vajíčko a strouhanku. Pořádně promícháme. Ačkoli to není dvakrát hezký pohled, nejlépe to jde rukama. Nakonec dochutíme bylinkami a kořením.

 

5.

Formu o velikosti 26 x 11 cm vymažeme tukem a pečlivě do ní směs nahňácáme. Navrchu uhladíme a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 45 minut. Sekanou necháme po upečení půl hodinky ztuhnout ve formě a poté vyklopíme na prkénko, kde úplně vychladne. V lednici pár dní vydrží a je skvělá i studená.

 

6.

Ostružiny nasypeme do rendlíčku, podlijeme troškou vody a zakápneme worcestrem a sirupem. Necháme přibližně 15 minut probublávat. Nakonec propasírujeme.

 

Inspirováno Veganotic.

*používám tenhle


Komentáře

  • Daniela Zbytovská

    Vkusné, nápadité, vynikající! Vyzkoušeli jsme několik receptů a všechny jsou výborné! Čočková sekaná nemá chybu…..určitě budeme zkoušet dál! Děkujeme za váš kræsný blog, který rozšiřuje obzory každému kdo pochopil, že je čas udělat změnu!

  • Petr

    Děkuji. Super recept :)

    • A co teda jíš?

      :-) není zač!

  • Emi

    Love your food ideas and photography

    • A co teda jíš?

      Thank you, Emi :-)

Napsat komentář: Daniela Zbytovská Zrušit