Kringel

To chceš.
Na těsto:
2 a ¾ hrnku polohrubé mouky
¼ kostky droždí
½ lžičky mletého kardamomu
½ hrnku mléka
30g kokosového oleje
1/6 hrnku sirupu
špetka soli
rostlinné mléko + sirup na pomašlování

Na náplň:
200g vegan nutely
2 středně velká jablka
hrst lískových ořechů

1.

Droždí a kardamom promícháme ve větší míse. Rozpustíme kokosový olej, přidáme k němu mléko a sirup a zahřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí.

 

2.

Do stejné mísy prosejeme mouku, zamícháme a na vále zpracujeme v hladké těsto. Vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout.

 

3.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a nezapomeneme pořádně vyždímat. Nutelu můžeme nechat malinko povolit, aby se lépe roztírala, a ořechy nasekáme.

 

4.

Vykynuté těsto vyválíme na tenkou placku ve tvaru obdélníku, potřeme nutelou a posypeme jablky a ořechy. Zavineme jako štrůdl a podélně rozřízneme (jeden konec necháme asi ze 3cm spojený). Smotáme do copánku a vložíme do pečícím papírem vyložené podélné formy, kde necháme kringel ještě půl hodiny kynout pod utěrkou.

 

5.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů, kringel pomašlujeme oslazeným mlékem, posypeme ořechy a pečeme přibližně 20 minut.

 

Inspirováno Veganotic.


Komentáře

  • Tereza

    Ahooj, už jsem ho dělala 3x a pokaždé jsem se setkala s velkým ohlasem! Úžasný! Díky moc za recept a doufám v další! :)

    • A co teda jíš?

      Skvělý! Je to taky moje oblíbená ňamka :-)

Co ty na to?