1.
Margarín nakrájíme na menší kostky a necháme trochu povolit. Mouku smícháme s oběma druhy cukru a se škrobem. Do směsi následně uděláme důlek, do kterého vhodíme připravený margarín a citrónovou šťávu. Vyhrneme si rukávy a ručně stručně vypracujeme dokonale hladké těsto. To nakonec zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
2.
Těsto rozválíme na cca 3 mm silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé tvary. Ty opatrně vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C maximálně 15 minut. Linecké se velice rádo připálí, takže nejlepší je sednout si před troubu a čekat.
3.
Mražený rybíz / jahody / maliny přesypeme do rendlíku a necháme na mírném ohni rozmrazit (vařečkou se přitom pokusíme ty největší kousky ovoce bezlítostně rozmašírovat). Teplotu následně zvýšíme tak, aby se směs začala vařit. Přimícháme vanilkový cukr s agarem a za stálého míchání necháme přibližně 3 minuty probublávat. Směs poté odstavíme a přelijeme do uzavíratelné skleničky. Po vychladnutí bude dostatečně tuhá.
4.
Hotové kousky cukroví poslepujeme připraveným džemem, přendáme do krabičky a schováme na Vánoce. Před servírováním můžeme pocukrovat.
Komentáře
Jde margarín něčím nahradit?