Nejlepší dort s máslovým krémem

Nikdo vám neuvěří, že je veganský.
Na korpus:
2 ¾ hrnku polohrubé mouky
¼ hrnku sójové mouky
1 ½ hrnku vegan jogurtu
4 lžíce rostlinného mléka
175g vegan margarínu
1 hrnek cukru + 1 vanilkový
1 ½ lžíce prášku do pečiva
špetka soli
gelová potravinářská barva

Na máslový krém:
1 hrnek vegan margarínu
3 ½ hrnku moučkového cukru
¼ hrnku rostlinného mléka
kapka vanilkového extraktu
holandské kakao

malinový nebo jahodový džem
veganský fondán

1.

Ze všeho nejdřív vyšleháme povolený margarín s cukrem, práškem do pečiva a solí. Mouku a mokré ingredience pak střídavě zašleháváme až nakonec. Cílem je nadýchané hladké těsto bez hrudek.

 

2.

Pokud toužíme po dortu red velvet, jednoduše přidáme červené barvivo (postupně a opatrně – těsto by mělo být spíš tmavě růžové – pečením ztmavne).

 

3.

Těsto nalijeme do předem vymazané formy o průměru kolem 25cm a pečeme na 180 stupňů v předem předehřáté troubě cca 45 minut. Po půl hodince ale dort pro jistotu čekneme špejlí.

 

4.

Upečený korpus poté vyndáme, necháme 5 minut odpočinout a vyklopíme na mřížku. Plnit ho můžeme teprve až úplně vychladne.

 

5.

Máslový krém připravíme tak, že margarín nejprve řádně vyšleháme pouze s cukrem. Až potom postupně přidáme mléko a vanilku. Pokud chceme krém čokoládový, jednoduše přidáme kakao (množství záleží na vás, jen budete potřebovat kapku mléka navíc, protože krém trochu zhoustne).

 

6.

Vychladlý korpus rozřízneme (buď jednou, nebo dvakrát) a pomažeme nejprve džemem, poté krémem. Necháme alespoň pár hodin uležet v lednici.

 

7.

Pokud chceme dort potahovat, pomatláme dort krémem i z vnější strany, aby na něm fondán držel. Fondán stačí vyválet na cca 2-3mm silnou placku, opatrně položit na dort a uhladit. Můžete ho předem obarvit potravinářskou barvou a zdobit podle libosti.

 

Inspirováno Veganotic.


Komentáře

  • Martina

    Fantastický dort, moc dobrý, díky za recept.

  • Johanka

    Ahoj! V tomhle jsem tak trochu nováček, proto se chci zeptat – hrnek margarínu má být asi rozpuštěný, že? Děkuji :-)

    • A co teda jíš?

      Ne-e, stačí ho tam nahňácat v pevném stavu. :-)

    • Johanka

      Aaaa, děkuji!

  • Jakub

    Ahoj, mam mozna trochu hloupou otazku, ale doted jsem pekl maximalne pizzu v troube. :) Chystam se zkusit tento dort pro mou manzelku k narozeninam.
    Vsechny ingredience jsou na “hrnek”, ale jak velky to ma byt hrnek? Chapu ze je to vice mene jedno, pokud dodrzim pomery, ale nechci toho mit malo ani zbytecne moc..
    Diky ze odpovite i mamlasum.

  • Johanka

    Ahoj,

    mě zajímá, jestli není chyba v tom množství cukru do krému? To mi připadá jako úplně gigantické množství 🙂 vlastně je tuk a cukr ale s šílenou převahou toho cukru..

  • Eliška

    Zdravím, mužů se zeptat, na jaký průměr formy je toto množství těsta? Nevím, jestli to tady je nejde zmíněno, ale nenašla jsem. Dort plánuji upéct na oslavu a vypadá krásně :))

    • Eliška

      Omlouvám se, už jsem to v textu našla :D

  • Hana

    Nemám ráda koupená barviva, moc nevěřím tomu složení, a tak red velvet barvím červenou řepou, stačí jí hrst (vařené) a dort je i vláčnější. Pokud chceš výraznější chuť, tak řepu podus na kousku margarínu.

    • A co teda jíš?

      Díky za tip :-)

  • Lucie

    Ahoj,
    momentálně mám doma 2x Alsan Bio a 2x Alsan-S. (250g) Chci podle Vás dělat krém na dort.
    Uvádíte hrnek margarinu , ovšem kolik je to zhruba na gramy? Děkuji

    • A co teda jíš?

      Zdravím Lucko, bude to něco kolem jedné kostky, takže těch 250g max. :-)

  • Nelly

    Krém jsem zkoušela a nepovedl se mi. A to jsem ho dělala přesně podle receptu

    • A co teda jíš?

      To může být třeba druhem margarínu.. Každopádně dělala jsem ho xkrát a vždy vyšel.

  • Jindra

    Vážně bych se ráda dozveděla to barvivo, díky :)

    • Lil

      A v roce 2018 stale nic? :D

    • A co teda jíš?

      Ahoj Jindro, to gelové barvivo jsem si tenkrát přivezla z Německa, značku už fakt nevím. :-( Naposled jsem tam ale kupovala barviva v prášku Biovegan. V Čechách těžko říct, jestli to někdo prodává. Nicméně už tady padlo, že se dá barvivo nahradit třeba šťávou z červené řepy. :-)

  • Jindra

    Ahoj, me teda zajima predevsim ta cervena barva- o jakou jde prosim znacku a kde je k zakoupeni? Protoze za boha nejde sehnat veganska cervena, do vseho rvou karmin…

  • Cailalady

    Ahoj, můžu se zeptat jaký používáš margarín? :-)

    • A co teda jíš?

      Alsan nebo Provamel :-)

  • Kveta

    Ten vegansky dort je nadherny a doufam,ze i tak dobry,ale kde koupim vegansky fondan a tak krasne kvitecka.

    • A co teda jíš?

      Tohle je obyčejný fondán od Dr. Oetkera a ty květiny jsou z něj vyrobené :-) Dr. Oetker má na stránkách PDF s výpisem všech veganských produktů, které nabízejí.

  • Kveta

    Chtela bych se zeptat kde koupim vegansky fondan. Dekuji

Napsat komentář: Jakub Zrušit