Skořicoví šneci

V noci je budete chodit tajně ujídat.
Na těsto:
1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
¼ kostky droždí
½ lžičky mletého kardamomu
½ hrnku mléka
30g kokosového oleje
1/6 hrnku sirupu
špetka soli
rostlinné mléko + sirup na pomašlování

Na náplň:
2 středně velká jablka
35g vegan margarínu
2 lžíce cukru
2 lžičky skořice
hrst nasekaných rozinek

1.

Droždí a kardamom promícháme ve větší míse. Rozpustíme kokosový olej, přidáme k němu mléko a sirup a zahřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí.

 

2.

Do stejné mísy prosejeme mouku, zamícháme a na vále zpracujeme v hladké těsto. Vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout.

 

3.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a nezapomeneme pořádně vyždímat. Rozpuštěný margarín smícháme se zbytkem ingrediencí a dáme stranou.

 

4.

Vykynuté těsto vyválíme na 3-4 mm silnou placku, ze které vykrajovátkem nebo skleničkou o průměru cca 7 cm vykrajujeme kolečka. Jednotlivé šneky vytvoříme tak, že vedle sebe položíme vždy tři kolečka (měly by se zhruba dvěma centimetry překrývat). Pomažeme margarínovou směskou, posypeme jablky s rozinkami a zarolujeme. Válečky pak rozřízneme na dvě půlky, které poskládáme řezem dolů do formy vyložené pečicím papírem. Necháme mezi nimi trochu místa, formu přikryjeme a dáme ještě na půl hodinky kynout.

 

5.

Na závěr pomašlujeme oslazeným mlékem a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut.


Komentáře

  • Jana

    Rozříznutí válečků je podélné, nebo příčné?

  • Veronika

    Ahoj, jaký syrup si používala?:)

    • A co teda jíš?

      Vždycky používám nějaký, co je při ruce – agávový, rýžový, kukuřičný nejčastěji :-)

  • Petr

    Opravdu geniální :) užasné vaše recepty vždycky na moje přání udělá mamka a je to opravdu bomba. Chutná to celé rodině a tohle bylo opravdu užasný :)

    • A co teda jíš?

      To zní skvěleee! :-)

Napsat komentář: Petr Zrušit