Špaldové perníčky

Už je čas.
Na 2 plechy:
300 g špaldové mouky
100 g třtinového cukru
20 g holandského kakaa
1 lžička skořice
1 lžíce perníkového koření
½ lžičky jedlé sody
150 g vegan margarínu
25 g rýžového sirupu
rostlinné mléko dle potřeby

Na polevu:
moučkový cukr
citrónová šťáva

1.

Všechny sypké ingredience smícháme. Uprostřed směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme sirup a povolený margarín. Vypracujeme v hladké těsto. Pokud by se moc drolilo, přikápneme trochu rostlinného mléka. Hotovou kouli zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.

 

2.

Těsto vyválíme na cca 3-4mm silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé tvary. Ty posléze opatrně vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Perníčkům stačí jen 10, maximálně 15 minut a je potřeba je bedlivě hlídat, aby se nepřichytily. Po upečení by měly zůstat na povrchu pořád trochu vláčné, jelikož po vychladnutí ztvrdnou. Pokud se nám podaří vychytat ten správný moment, budou perníčky tvrdé tak akorát a budou se dát ihned jíst.

 

3.

Polevu vytvoříme smícháním citrónové šťávy s prosátým moučkovým cukrem. Poměr si určíme sami tak, aby se nám s polevou dobře pracovalo – na kontury je lepší tužší, na výplně klidně řidší. Polevu si pak přendáme buď do zdobičky, anebo do obyčejného igeliťáku, kterému odstřihneme růžek.


Komentáře

  • Lucie

    Právě peču, trochu jsem se podle komentářů bála, ale s těstem jsem si dala zabrat a výsledek super. Zrovna jsem ochutnala a jsou výborné. Třtinový cukr trošku vrže mezi zuby, ale to vůbec nevadí. :)

  • Bianka

    Špaldová mouka hladká?:)

  • Janca

    Pernicky jsme zkouseli podle receptus klienty v praci a katastrofa… i po prodani tekutiny de testo drobilo, trhalo, praskalo… velika skoda, vypadaji krasne 😞

    • A co teda jíš?

      To mě mrzí. Těsto je potřeba hodně propracovat a přesto, že se ze začátku drobí, mělo by pak jít rozválet.

  • Eva

    My teda děláme perníčky bez cukru ( třtinového nebo bílý, je to jedno) používáme pouze med. 😉

    • Romana

      Ale s medem už to nejsou veganské perníčky.

  • Eliška

    Díky za recept, vypadá to dobře. Ten rýžový sirup tam má nějakou speciální funkci, nebo ho můžu nahradit jiným (javorovým, datlovým)?

    • A co teda jíš?

      Určitě bude fungovat i jiný sirup, ale rýžový má neutrální chuť..

Napsat komentář: Bianka Zrušit