1.
Droždí a kardamom promícháme ve větší míse. Olej a sirup rozmícháme v mléce a zahřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí.
2.
Do stejné mísy prosejeme mouku, zamícháme a na vále zpracujeme v hladké těsto. Vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout.
3.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a nezapomeneme pořádně vyždímat. Nutelu můžeme nechat trochu povolit v teplé vodě, aby se lépe roztírala.
4.
Vykynuté těsto vyválíme na 3-4 mm silný obdélník (otočíme si ho na šířku), pomatláme nutelou a posypeme jablkem s ořechy (část oříšků si necháme na ozdobu). Spodní třetinu pak přehneme doprostřed, stejně tak tu horní, aby nám vznikl pěkný podélný balíček. Ten rozkrájíme na 8 přibližně třícentimetrových proužků. Na každém z nich pak uprostřed vytvoříme ještě jeden podélný řez (avšak jeden konec necháme neporušený). Ze dvou vzniklých cancourů vytvoříme uzel a hotové rolky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Necháme mezi nimi trochu místa, formu přikryjeme a dáme ještě na půl hodinky kynout.
5.
Na závěr pomašlujeme oslazeným mlékem, posypeme zbylými ořechy a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut.
Komentáře
Ahoj Linda, prave som ich vytiahla z truby… mohla som ich tam sice nechat o 2min kratsie, ale oni su TAK DOBRE. Strasne dobre. Recept super jednoduchy, s cestom sa vyborne pracovalo. Vynechala som nutelu, lebo nemam rada kombo jablko + coko. Ako plnku som dala 2 male jablka so supkou nastruhane, lyzicu skorice (skorice nikdy nie je dost) a lyzicu cukru.
Dakujem velmi pekne za super recept, urcite ho budem piect znova:)
d.