Tradiční mazanec

Pekla bych ho celoročně.
Na 1 kus:
500g polohrubé mouky
130g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30g čerstvého droždí
125ml mandlového mléka
100g vegan margarínu
kůra z 1 citrónu
špetka muškátového oříšku
hrst rozinek
1-2 lžíce rumu
plátky mandlí

1.

Rozinky si předem namočíme do teplé vody s rumem.

 

2.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka s cukrem. Zasypeme moukou a necháme asi tak 10 minut být, aby mohl vzejít kvásek.

 

3.

Mléko přelijeme do rendlíčku, zahřejeme a rozpustíme v něm margarín. Necháme vychladnout na teplotu lidského těla.

 

4.

Do směsi mouky, cukru, muškátového oříšku a citronové kůry pak na střídačku vmícháme kvásek a mléko. Vypracujeme nejprve vařečkou a poté prohněteme na vále. Těsto poprášíme moukou, uložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Po hodině do těsta zapracujeme okapané rozinky a hrst mandlí. Vrátíme do mísy a necháme další hodinu kynout.

 

5.

Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, který položíme na pečicím papírem vyložený plech, pomašlujeme trochou mléka s rozpuštěným tukem a cukrem a posypeme mandlemi. Necháme 15 minut odpočinout a šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 5ti minutách teplotu snížíme na 160 stupňů a 45-60 minut dopékáme. Mazanec je hotový, jakmile se nám na špejli nelepí žádné těsto.

 

6.

Upečený mazanec necháme vychladnout na mřížce a před servírováním pocukrujeme.


Komentáře

  • Lucka

    Už jsem zkoušela vánočku, tam jsem dala místo sójové mouky cizrnovou a teď teda poprvé mazanec a zase mi to těsto i vykynuté přijde poměrně tuhé. To tak má vypadat nebo něco dělám špatně? Co případně přidat? Chuťově super, ale konzistencí dost tuhé. Dcerce to namáčím do mléka, tak má boule za ušima. 😉

  • Sandra

    Ahoj,

    lze dat misto lepkove mouky bezlepkova? Mas nejakou zkusenost?

    Moc dekuji za informaci.

  • Johana

    Ahoj, proč do Mazance nepřidáváš sójovou mouku, ale do Vánočky jo? Myslíš, že tady není potřeba? :) Chystám se ho o víkendu péct, tak jen pro jistotu ;) Díky

    • A co teda jíš?

      Sójová mouka se přidává zřejmě kvůli tomu, že je tučnější a žlutá, nicméně jsem bez ní nepoznala rozdíl + se hůř shání, tak proto :-)

  • Eliška

    Parádní recept! Rodiče, jakožto masožravci :D rozdíl mezi tím klasickým nepoznali. Rozhodně plánuji úplet na velikonoce :)

    Měj se hezky :)

    • A co teda jíš?

      Boží. Vždycky mám radost, když se lidi hrozně diví, že je něco vegan a dá se to jíst. :-)

  • Cara C.

    Nádherný :) jenom to pocukrování bych vynechala :D a samozřejmě, já jakožto nedočkavec, nenechávám ani vychladnout :D
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    • A co teda jíš?

      Je fakt, že mi trochu ujela ruka s cukřenkou. Ale po dvou kouscích jsem si odpustila.

Napsat komentář: Johana Zrušit