1.
Všechny sypké ingredience smícháme. Uprostřed směsi pak uděláme důlek, do kterého vlijeme sirup a povolený margarín. Vypracujeme v hladké těsto. Pokud by se moc drolilo, přikápneme trochu rostlinného mléka. Hotovou kouli zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
2.
Těsto vyválíme na cca 3-4mm silnou placku a vykrájíme jednotlivé tvary. Opatrně vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-15 minut. Perníčky je ale potřeba bedlivě hlídat, aby se nepřichytily. Po upečení necháme vychladnout.
3.
Polevu vytvoříme smícháním citrónové šťávy s moučkovým cukrem. Poměr si určíme sami tak, aby se nám s polevou dobře pracovalo – na kontury je lepší tužší, na výplně klidně řidší. Polevu si pak přendáme buď do zdobičky, anebo do obyčejného igeliťáku, kterému odstřihneme růžek.
Inspirováno Veggieful.
Komentáře
Perníčky chutnají výborně! Jsou úžasně měkké. Nedávala jsem rýžový sirup, ale datlový (byl zkrystalizovaný a byly v něm hrudky), možná proto se mi pak utvořily na perníčcích jakoby zkramelizovane malé flíčky a těsto není jednolité a pěkné. Příští rok raději koupím sirup rýžový 🙂. Přidala jsem asi o tři lžíce více kakaa. Těsto se po rozbalení z fólie drolilo, musela jsem těsto polít trochou mléka a pak se s ním pracovalo lépe. Udělala jsem plné dva plechy větší velikosti.
Děkuji za recept.
Zdravím, tak toto jsou moje druhé veganské Vánoce a rozhodla jsem se tento rok zkusit mimo receptu z toho minulého i tento a musím říct, že vyhrál na plné čáře! Přesně takové perníčky, co se chuti týče, jsem dělávala dříve ještě jako nevegan, takže jsem z receptu nadšená :). Akorát jsem musela před vyválením těsto vždy znovu propracovat s navlhčenýma rukama, jinak se těsto drolilo, takže příště jen přidat více tekutin a bude to naprosto dokonalé. Děkuji za recept :)
D
Dobry den, muzete mi poradit jaky margarin pouzit a kolik cca gramu je 3/4 hrnku? Syn je alergik, konecne jsem nasla bezmlecne a bezvajecne pernicky, tak to nechci hned skazit. :-) Dekuji!
použít se dá například Alsan, vegan Hera či obyč. vegan Rama. no a 3/4 hrnku je cca 150 g
Pokud pečete v elektrické troubě a chcete mít perníčky ihned měkké, úplně stačí 5-7 minut v troubě. A ještě jeden tip: hnědý cukr si zvažte a poté rozmixujte na “cukr moučku” lépe se těsto zpracuje:) jinak vynikajíci! Zrovna jsem je dopekla
Budou perníčky hned měkké nebo taky potřebují pár týdnů času před vánocemi?
Prosím prosím, nešlo by uvádět suroviny i v gramech? Nebo alespoň třeba ten margarín :-D teď nějak přemýšlím, jak ho mám nacpat do hrnku :-D
Super tip! Chci se zeptat, zda-li nemáte nějaký nápad, čím jiným perníčky ozdobit, z čeho jiného by šla vytvořit poleva? Nerada bych tenhle skvělý recept kazila moučkovým „cukrem“.
Moučkový cukr se dá koupit (vytvořit) např třtinový pokud chcete zdravější verzi🙂
Recept vypadá výborně! Myslíš že by se dala hladká mouka nahradit bezlepkovou hladkou Jizerkou? Díky :)
To bohužel nemohu potvrdit ani vyvrátit.. :-(
Sice o hoodně později, ale kdyby někoho zajímala ta samá věc. Letos jsem pekla z Jizerky. Dá se to. Těsto se vypracuje krásně, voní i chutná perníčkově, jen když se to upeče, jsou perníčky hrozně křehké, ale opravdu strašně, strašně moc. Drží pohromadě, ale jakmile do toho kousnete, div se nezmění v prach. Takže konzistencí je to spíš taková hodně jemná a křehoučká sušenka než perníček, jak ho známe.
Takové perníčky už jsem jednou dělala podle receptu z Veggieful a byly moc dobré. Chci je udělat i na Vánoce, ale nevím, jak dlouho před Vánoci bych je měla péct. Nějaké doporučení? :)
PS: U běžných perníčků jsem četla dělat na konci listopadu, ale nevím, jestli veganské perníčky „fungují“ stejně.
Ahoj Šárko, upřímně, já je dělám, když mám čas. :D Třeba 2-3 týdny před Vánoci. Když je nepřepálíš, tak jsou měkké hned. :-)
Diky za recept.
Kolik muze byt cca pernicku z takovehle davky?
Dekuji za odpoved !
Čtyři plechy, přesný počet ti asi neřeknu. :-)
Prosím někdo radu na poměr citronové šťávy a cukru, aby to bylo hezky bílé? Nebo prostě nějaké rada k té polevě? Minule jsem s tím dost bojovala, bylo to úplně průhledné. Děkuji moc a hezké svátky :)
jsou výborný! díky moc za skvělej recept :)
Krásnej blog, nádherný fotky a super recepty! Letos jsem se rozhodla zkusit tyhle perníčky, jen do nich ještě přidávám pro barvu kakao :-) Jak dlouho před Vánocemi začínáš péct?
Díky! :-)
Šlo by místo rýžového sirupu dát javorový? :) Btw. Úžasný recepty, fotky a blog!
Moc díky :-) Sama dávám vždycky sirup, co mám zrovna po ruce – agávový, rýžový, kukuřičný. Javorový jsem ještě nezkoušela, ale nemyslím, že by to uškodilo :-)
Tak to musím zkusit! A použiji tam ten kokosový olej ^-^