Cuketový falafel

(Ne)peč na to.
Na 15 kusů:
1 středně velká cuketa (cca 350 g)
1 plechovka sterilované cizrny (400 ml)
1 velký stroužek česneku
50 g bezlepkových ovesných vloček
šťáva z ½ citrónu
2 lžičky sušené bazalky
sůl, pepř a chilli dle uvážení

Na dip:
200 g rostlinného jogurtu
1 malý stroužek česneku
1 lžíce citrónové šťávy
sůl a pepř

1.

Cuketu nastrouháme najemno, posolíme a promícháme. Po 10 minutách z ní rukama vymačkáme přebytečnou vodu a hodíme do mísy.

 

2.

Cizrnu slijeme a propláchneme. Spolu s česnekem a vločkami ji následně rozmixujeme tak, abychom získali nevzhlednou kompaktní hmotu hrubé textury.

 

3.

V míse promícháme připravenou cuketu, cizrnovou směs, citrónovou šťávu a koření. Rukama pak začneme tvarovat úhledné placičky (na jednu vystačí 1 vrchovatá lžíce těsta), které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližne 25 minut.

 

4.

Mezitím si připravíme jednoduchý dip: rostlinný jogurt smícháme s utřeným česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.

 

5.

Hotový falafel můžeme slupnout jen tak s dipem a zeleninou, anebo ho naládovat do pita chlebů.


Komentáře

  • Lada

    Dobrý den, myslíte že mohu vyměnit cizrnu za fazole? netuším co to s receptem udělá a ráda bych dostala radu :)

  • Honza

    hmm, přiznám se, že jsem čekal trochu víc, ta sušená bazalka těm placičkám nedává úplně příjemnou chuť… Možná kdyby to byla čerstvá bazalka/petržel nebo možná úplně nahradit nějakým klasickým kořením používaným ve falafelu – římský kmín + semínka koriandru…

  • Sasanka

    Právě jsem vyzkoušela :) Recept je fakt super, jenom bych tam nedávala štávu z půlky citrónu, ale třeba jen 2 lžíce, citrón trochu přebíjí chuť ostatních věcí. Jinak fakt supeeeer :D

Co ty na to?