1.
Cuketu nastrouháme najemno, posolíme a promícháme. Po 10 minutách z ní rukama vymačkáme přebytečnou vodu a hodíme do mísy.
2.
Cizrnu slijeme a propláchneme. Spolu s česnekem a vločkami ji následně rozmixujeme tak, abychom získali nevzhlednou kompaktní hmotu hrubé textury.
3.
V míse promícháme připravenou cuketu, cizrnovou směs, citrónovou šťávu a koření. Rukama pak začneme tvarovat úhledné placičky (na jednu vystačí 1 vrchovatá lžíce těsta), které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližne 25 minut.
4.
Mezitím si připravíme jednoduchý dip: rostlinný jogurt smícháme s utřeným česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
5.
Hotový falafel můžeme slupnout jen tak s dipem a zeleninou, anebo ho naládovat do pita chlebů.
Komentáře
Dobrý den, myslíte že mohu vyměnit cizrnu za fazole? netuším co to s receptem udělá a ráda bych dostala radu :)
hmm, přiznám se, že jsem čekal trochu víc, ta sušená bazalka těm placičkám nedává úplně příjemnou chuť… Možná kdyby to byla čerstvá bazalka/petržel nebo možná úplně nahradit nějakým klasickým kořením používaným ve falafelu – římský kmín + semínka koriandru…
Právě jsem vyzkoušela :) Recept je fakt super, jenom bych tam nedávala štávu z půlky citrónu, ale třeba jen 2 lžíce, citrón trochu přebíjí chuť ostatních věcí. Jinak fakt supeeeer :D