Domácí houstičky

Čerstvým, voňavým, křupavým houskám se nic nevyrovná.
Na housky:
15g čerstvého droždí
½ lžičky krupicového cukru
250g polohrubé mouky
125ml vlažné vody
25g rostlinného margarínu
½ lžičky soli

Navrch:
1 zralé avokádo
šťáva z půlky citronu
jarní cibulka
ředkvičky
vegan margarín
řeřicha
sezam
sůl a pepř

1.

Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a 75ml vody, zasypeme moukou a necháme vzejít kvásek.

 

2.

Do mouky vmícháme sůl, povolený margarín a kvásek. Vodu přiléváme až nakonec podle potřeby. Na vále vypracujeme v krásně hladké těsto, což obvykle zabere alespoň 5 minut. Těsto vrátíme zpět do mísy, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svou velikost).

 

3.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z každého vyválíme dlouhého hada, na kterém zavážeme uzel. Konec, který vykukuje vespod, schováme doprostřed uzlíku Opačný konec, tedy ten vrchní, naopak schováme dolů. Měla by nám tak vzniknout hezky kulatá houska ve tvaru květiny, nicméně můžeme zaplétat i klasicky ze tří pramenů.

 

4.

Housky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech, znovu zakryjeme a necháme ještě půl hodiny kynout. Troubu mezitím předehřejeme na 190 stupňů.

 

5.

Vykynuté housky pomašlujeme směsí rostlinného mléka a oleje v poměru 1:1, posypeme mořskou solí, kmínem, mákem nebo libovolnými semínky a pečeme přibližně 20 minut.

 

6.

Avokádo rozňahňáme vidličkou a smícháme s citronovou šťávou, aby zůstalo pěkně zelené. K houstičkám s avokádem se skvěle hodí najemno nakrájená jarní cibulka a sezam. Skvělou variantou je i obyčejný margarín s ředkvičkami a řeřichou.


Co ty na to?