Pečené brambory s tempehem

What's in my ZEMBAG?
Na 5-6 kusů:
5 velkých grilovacích brambor
2 lžičky + 1 lžíce olivového oleje
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
200 g uzeného tempehu
1 šálek nasekaného kadeřávku
sůl a pepř
1-2 lžíce vegan margarínu

1.

Brambory pečlivě očistíme a probodneme vidličkou ze všech stran. Rukama je následně omatláme ve dvou lžičkách oleje a vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 až 60 minut (v polovině času je nezapomeneme obrátit).

 

2.

Mezitím začneme připravovat náplň. Tempeh rozebereme vidličkou na malé kousky. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibulu, přidáme nasekaný česnek a tempeh. Po 5 minutách do směsi přihodíme nasekaný kadeřávek a mícháme tak dlouho, dokud nezredukuje svůj objem. Směs nakonec dochutíme solí a pepřem a odstavíme z plotny (aby kadeřávek neztratil krásně zelenou barvu).

 

3.

Jakmile jsou brambory hotové, opatrně je nařízneme a vydolujeme v nich dostatečně velký ďolík. Do každé z nich následně přidáme oříšek vegan margarínu, aby vnitřek nezůstal moc suchý. Brambory nakonec naplníme připravenou směsí a zpucneme ještě horké.

V České republice se ročně vyhodí 100 000 tun brambor. Ne, že bychom je neměli rádi nebo tak něco. Většinou jen nemáme ideální podmínky k jejich skladování. A tak začínají klíčit, zelenat, plesnivět, měnit se v neznámé formy života a podobně. Tenhle problém má přitom dost jednoduché řešení. Jmenuje se ZEMBAG a je to pytel. Speciální pytel k ekologickému skladování brambor, který je díky kmínové silici schopen prodloužit jejich životnost až na 3 měsíce. Navrhly ho bedny z České zemědělské univerzity, pojme až 4,5 kg brambor a je kompletně vyráběný v chráněné dílně. Hustý, co? Plýtvání potravinami není žádná sranda a zaslouží si pozornost. Stejně tak jako ZEMBAG, který právě můžete podpořit na Hithitu.


Co ty na to?