Provensálský casserole

S černou rýží.
Na 2 porce:
150 g černé rýže
300 ml vody
2 lžíce olivového oleje
½ červené cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžička kmínu
½ lilku
1 malá cuketa
1 žlutá paprika
2 rajčata
1-2 lžíce lahůdkového droždí
sůl a pepř

1.

Rýži několikrát propláchneme, přesypeme do zapékací misky a zalijeme vodou. Nádobu zakryjeme alobalem a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut. Černá rýže sice v Provence neroste, nicméně její jemně oříšková chuť a naprosto brutální obsah antioxidantů se hodí vždycky.

 

2.

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji a přidáme nasekaný česnek s bylinkami. Jakmile směs zavoní, přihodíme na kostičky nakrájený lilek, cuketu a papriku. Necháme pět minut restovat a nakonec vmícháme pokrájená rajčata. Po dalších pěti minutách sundáme z plotny a dochutíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem.

 

3.

Po uplynulých 30 minutách zkontrolujeme rýži a pokud na povrchu nespatříme žádnou vodu, zapékací misku vyndáme z trouby a naplníme připravenou zeleninou. Opět přikryjeme alobalem a dáme na dalších 30 minut péct.

 

4.

Jakmile je zelenina měkká, alobal odhodíme a misku šoupneme na několik minut pod gril, aby se na povrchu vytvořila krustička. Hotový casserole zbaštíme buď hned, anebo ho po vychladnutí uložíme do lednice, kde nám vydrží i na druhý den.


Co ty na to?