Škubánky pro ministra

Recept & pokec s ministrem zemědělství.
Na škubánky:
500g brambor typu C
150g hrubé mouky
sůl

Na dušené zelí:
1kg červeného zelí
2 červené cibule
1 kyselé jablíčko
hrst nakrájeých rozinek
2 lžíce drceného kmínu
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
sůl a pepř

Navíc:
1 balení uzeného tofu
2 červené cibule
rostlinný olej

1.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené).

 

2.

Jakmile jsou uvařené do poloměkka, odstavíme hrnec z plotny a polovinu vody slijeme. Brambory zasypeme moukou a druhým koncem vařečky do nich uděláme několik důlků tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut propařit na nejnižší teplotu.

 

3.

Propařené brambory rozšťoucháme, a jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujeme z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečeme je na oleji dozlatova.

 

4.

Zelí rozdělíme na čtvrtky, vyřízneme z nich košťál a zbytek nakrájíme na jemné proužky. Jablíčko pokrájíme na kostičky a větší rozinky nasekáme.

 

5.

Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět cibulku a přidáme k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí (překvapivě), jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijeme půl hrnkem vody, teplotu stáhneme na minimum a necháme dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec můžeme ještě dochutit.

 

6.

Tofu a cibulku nakrájíme na kostičky a osmahneme na dostatečném množství oleje dokřupava.

Asi před měsícem jsem v rozhovoru pro Apetit prohlásila, že bych ráda uvařila pro českého ministra zemědělství. Podávaly by se škubánky se zelím a probrali bychom problém velkochovů. Spokojeně jsem si nad takovou kreativní odpovědí zachrochtala a nechala to celé plavat. Teda až do chvíle, kdy mi pan Jurečka volal a ptal se, kdy může dorazit. O týden později jsme zasedli ke společnému stolu. Jako předkrm jsem připravila zeleninovou sekanou s ostružinovou redukcí a domácím pečivem, následovaly slibované škubánky a večeři jsme zakončili buchtičkami s krémem. Probrali jsme spoustu věcí, velkochovy nevyjímaje. A tady je výběr toho nejzajímavějšího.

 

1.

Shodli jsme se na tom, že celá ta večeře je trochu úlet.

 

2.

Shodli jsme se na tom, že ať řekne cokoli, vždycky tím někoho naštve.

 

3.

Je z Přerova, kde má svou rodinu i statek. Hraje na tubu.

 

4.

Ženil se ve dvaadvaceti letech. První syn se mu narodil ve čtyřiadvaceti, pátý syn se mu narodil před třemi týdny. Tři z jeho synů se starají o vlastní hospodářská zvířata. Něco jako Hay Day, ale v reálu.

 

5.

Od osmnácti let je členem KDU-ČSL. Je věřící.

 

6.

Je příznivcem sociálních sítí. Na Twitteru ho baví falešný profil Karla Schwarzenberga.

 

7.

Prezident Zeman by se podle něj měl omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky a donést jí květinu.

 

8.

Nikdy neuvažoval o tom, že by se stal vegetariánem.

 

9.

Přes týden jí hlavně ryby. Závodka na ministerstvu se za jeho úřadování hodně zlepšila. Na výběr jsou i jídla bez masa.

 

10.

Vadí mu, když si nemůže v supermarketu koupit české jablko.

 

11.

Kritizuje plýtvání potravinami, proto podporuje potravinové banky.

 

12.

Tvrdí, že kdybychom úplně zrušili živočišnou výrobu, mělo by to vliv na kvalitu půdy a pro lidstvo by se nevyprodukovalo dost rostlinné potravy.

 

13.

Tvrdí, že nejhůř jsou na tom zvířata v drůbežárnách. Skot se má vcelku prima. Prasata jsou někde mezi.

 

14.

Bude se u nás snažit omezit halal a košer porážky.

 

15.

Kožešinové farmy u nás existují proto, že spotřebitelé jejich produkty kupují a poptávka se nezmenšuje. V případě zákazu farem se budou kožešiny dovážet z jiných zemí. Nikdy se nesetkal s mladým provozovatelem kožešinové farmy, takže prý tak jako tak časem vymizí.

 

16.

K problematice GMO – genetické modifikace jsou v přírodě na denním pořádku.

 

17.

Dozvěděl se, že v Čechách vzniká první útulek pro hospodářská zvířata Farma naděje.

 

18.

Donesl mi dárkový koš s českými bio potravinami a knihou “Recepty ze sladkovodních ryb”. Na oplátku dostal knihu “Jíst zvířata”.

 

19.

Po prostudování krabice sójového mléka zjistil, že má 1,5 % obsah tuku. Dal si jednu sklenku.

 

20.

Všechno snědl.


Komentáře

  • Eliška

    Ahoj, můžu se zeptat, to zelíčko, to jsi měla jako rostlinu, nebo už ve sklenici?
    Už se mi sbíhají chutě :) :D

  • Markéta

    Super! Rozhovor v Apetitu jsme četla a vůbec by mě nenapadlo, že se večeře opravdu uskuteční. Palec nahoru panu ministrovi.

    • A co teda jíš?

      To jsme na tom byly stejně :-) Pan ministr je moc fajn.

  • Eva

    Skvěle jsem si početla. Myslím, že jsi měla skvělý nápad a musím říct, že pan ministr je sympoš.

    • A co teda jíš?

      Jsem ráda :-) Pan ministr je príma.

  • Šira

    Koukám jako blázen. Je to super :-) mám malé doplnění ohledně košer porážek – žádné takové se u nás nekonají, protože v ČR nemáme žádného šocheta (rituálního řezníka). Košer maso se dováží a bývá za takové ceny, že si ho l(ž)idi nemůžou běžně dovolit. Z logiky věci nemůže být maso košer, pokud pochází ze zvířete, které je týráno ve velkochovu. Způsob zabití mi nepřijde odlišný od zvířat ve velkochovech, naopak je možná rychlejší a spolehlivější. Nepodporuji žádné porážky, ať košer, halal nebo normální. Jen jsem chtěla uvést na pravou míru pár věcí v době, kdy všichni nenávidí všechny :-)

    • A co teda jíš?

      Pan ministr myslím říkal, že košer porážek se u nás provede asi 50, halal porážek 250 a na nějaké se byl podívat. S těmi velkochovy souhlasím – pak může být „košer“ ta samotná porážka, ale maso z podstaty věci ne. Je otázka, kolik % zvířat není na klasických jatkách dobře omráčeno a je vykrváceno za plného vědomí. Jinak souhlas, porážka je porážka a výsledek je nakonec stejný.

  • ivana rybíz

    Myslím, že taková společná večeře je skvělý krok. .. a bod 18) :-D :-D ..mě dostal :-D

    • A co teda jíš?

      Doufám, že si pan ministr počte lépe než já :-)

  • Tereza

    No tak to teda koukám jako puk, že jste to vážně zrealizovali!!! Pan ministr se zdá být sympaťák.

    • A co teda jíš?

      Taky že je! :-)

Co ty na to?