Škubánky s červeným zelím

Návrat do dětství.
Na 2 porce:
500g brambor typu C
150g hrubé mouky
1 sklenice sterilovaného červeného zelí
1 menší kyselé jablko
1 cibule
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
1 lzíce kmínu
sůl a pepř
slunečnicový olej

1.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené).

 

2.

Jakmile jsou uvařené do polo měkka, odstavíme hrnec z plotny a polovinu vody slijeme. Brambory zasypeme moukou a druhým koncem vařečky do nich uděláme několik důlků tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut propařit na nejnižší teplotu.

 

3.

Propařené brambory rozšťoucháme, a jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujeme z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečeme je na pánvi dozlatova.

 

4.

V rendlíčku necháme na oleji zesklovatět cibulku a zasypeme jí cukrem, který jemně zkaramelizuje. Přidáme zelí (včetně nálevu) a oloupané, nahrubo nastrouhané jablíčko. Dochutíme zbytkem ingrediencí, přikryjeme pokličkou a podusíme 20 minut.

 

5.

Hotové škubánky se zelím můžeme nakonec ještě posypat řádně opečenou cibulkou.

 

Inspirováno Apetitem.


Komentáře

  • Václavka

    Díky za inspiraci

    • A co teda jíš?

      Není zač :-)

  • Dee

    Mňam, tohle bych si dala. Tvůj blog jsem objevila na blogerky.cz a musím si ho přidat do oblíbených. Zatím jsem vegetarián, ale doma vařím čistě vegansky a inspirace se vždy hodí :)

    Měj se hezky, Dee (www.deenacestach.blog.cz)

    • A co teda jíš?

      Skvělý, jen tak dál! :-)

  • Lucie

    Mňam!!!

Co ty na to?