Americké lívance

Tady poteče krev!
Na cca 15 kusů:
1 hrnek hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžíce kypřicího prášku
špetka soli
1 hrnek rostliného mléka
2 lžíce rostlinného oleje

1.

Rostlinné mléko s olejem přelijeme do vysoké nádoby a postupně do něj zašleháme veškeré suché ingredience. Šleháme tak dlouho, dokud z těsta nezmizí všechny hrudky a není dokonale hladké.

 

2.

Lívance můžeme dělat buď neoriginálně kulaté, anebo využít speciální formičku, kterou stačí umístit na rozpálenou teflonovou pánev a naplnit 2 lžícemi těsta. Jakmile na povrchu začnou praskat bublinky a panáček získá pevné okraje, formičku z něj odstraníme a krátce ho opečeme i z druhé strany.

 

3.

Hotové lívance můžeme baštit s ovocem, pomatlané veganskou nutelou, marmeládou nebo rostlinnou šlehačkou.

 

Základem bezchybného lívance je krásně hladké těsto. Hrudkám se dá jednoduše předejít pomocí metličky, avšak pokud nechceme zbytečně zatěžovat náš více či méně dokonale vypracovaný bicepsový sval, je snažší využít metličku u ponorného mixéru. Já osobně si v kuchyni vystačím opravdu s málem, ale tenhle spotřebič je základ. Nedávno jsem si proto pořídila nový, lepší, zářivější, se spoustou výměnných nástavců a se svítícím čudlíkem. Dá se v něm mixovat všechno kromě taneční hudby. Hromádka nadýchaných lívanců patří k americkému koloritu stejně tak jako bijáky plné krve a nesouvislých dialogů, proto jsem se rozhodla oba tyhle fenomény propojit. Tvar jsem vytvořila pomocí speciálních silikonových formiček, které se dají využít na bambilion různých způsobů. Co na tom, že jsou pro děti? Já se pořád cítím na osmnáct, občas na osm. Ale jedno vím pořád jistě: hromádce dokonalých Kill Bill lívanců nikdo neodolá.


Komentáře

  • Majda

    Miluju tyhle lívance. Dělám je pořád a jsou úžasný!

    • A co teda jíš?

      Super! :-)

  • Kristýna

    Slupla jsem je skoro i bez mazání. Jsou báječný!!! :-)

    • A co teda jíš?

      To jsem moc ráda, Kristy :-))

Co ty na to?