Chřest s polentou a smetanovou omáčkou

Chutě, které byly stvořeny jedna pro druhou.
Na 1-2 porce:
200g polenty
čerstvý chřest dle chuti

Na omáčku:
200ml sójové smetany
hrst nasekané pažitky
½ lžičky agaru
sůl a pepř

1.

Nejprve si uvaříme polentu podle návodu. Necháme chvilku zchladnout a lžící vytvarujeme noky, které opečeme na trošce oleje.

 

2.

Chřest omyjeme a odstraníme dřevnatou část (pokud chřest ohneme, sám se zlomí v tom správném místě – pokud ne, konec odřízneme). Připravíme si větší hrnec, kde se nám bude vařit několik centimetrů vody, a položíme na něj pařák. Chřest v něm necháme cca 4-5 minut.

 

3.

Do menšího rendlíku nalijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Můžeme zahustit buď jíškou, anebo zdravější variantou, tedy agarem. Necháme chvilku povařit, přidáme nasekanou pažitku a odstavíme. Jakmile omáčka trochu zhoustne, přelijeme jí chřest a navrch naskládáme polentové noky.


Co ty na to?