1.
Nejprve si uvaříme polentu podle návodu. Necháme chvilku zchladnout a lžící vytvarujeme noky, které opečeme na trošce oleje.
2.
Chřest omyjeme a odstraníme dřevnatou část (pokud chřest ohneme, sám se zlomí v tom správném místě – pokud ne, konec odřízneme). Připravíme si větší hrnec, kde se nám bude vařit několik centimetrů vody, a položíme na něj pařák. Chřest v něm necháme cca 4-5 minut.
3.
Do menšího rendlíku nalijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Můžeme zahustit buď jíškou, anebo zdravější variantou, tedy agarem. Necháme chvilku povařit, přidáme nasekanou pažitku a odstavíme. Jakmile omáčka trochu zhoustne, přelijeme jí chřest a navrch naskládáme polentové noky.
6. Září 2015