Fazolový burger

I'm eatin' it.
Na 3 kusy:
1 plechovka sterilovaných červených fazolí (400g)
½ červené cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rostlinného oleje + na smažení
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička lahůdkového droždí
sůl a pepř
2 lžíce strouhanky

Na omáčku:
2 lžíce sojanézy
2 lžíce plnotučné hořčice
½ lžičky sušené bazalky
sůl a pepř

Navíc:
3 burger housky
3 plátky veganského sýra
nakládané okurky
červená cibule
lupení dle chuti

1.

Fazole slijeme, propláchneme vodou, necháme pořádně okapat, hodíme do mísy a rukama rozmačkáme napadrť. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, utřený česnek, koření, olej a pořádně promícháme. Konzistenci nakonec doladíme strouhankou tak, aby těsto drželo pěkně pohromadě. Finální hroudičku uložíme do lednice a necháme hodinu odležet.

 

2.

Mezitím si připravíme jednoduchou omáčku, tedy smícháme veškeré ingredience dohromady a šoupneme rovněž do chladu.

 

3.

Fazolovou hmotu rozdělíme na 3 stejně velké díly, ze kterých vytvarujeme jednotlivé burgery. Ty opečeme na rozpáleném oleji dohněda, přendáme na prkénko a překryjeme plátkem veganského sýra (teplem se sice nerozteče, nicméně trochu zvláční).

 

4.

Burger housky (domácí, samozřejmě) podélně rozřízneme, hodíme na rozpálenou pánev, aby pěkně křupaly, a pomatláme připravenou omáčkou. Na spodní díl poté vyskládáme na kolečka nakrájenou cibuli, fazolový burger se sýrem, nakrájené nakládačky a salát dle výběru. To vše nakonec přiklopíme vrchním dílem a sníme ještě zatepla.


Co ty na to?