Jablkovo-dýňové chutney

Bez cukru.
Na 1 velkou sklenici:
250g dýně Hokaido
1 velké Fuji jablko
30g čerstvého zázvoru
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 chilli paprička (pálivost dle odvahy)
10 tobolek kardamomu
1 lžička mleté skořice
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky sušené citronové kůry
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce kokosového oleje
cca 50 ml vody

1.

V hrnci necháme rozpálit olej, na kterém osmahneme šalotku, česnek, zázvor a chilli papričku. Přidáme vyloupaná zrníčka kardamomu a ostatní koření. Oheň trochu stáhneme a směs necháme jen krátce zavonět, aby se nepřipálila.

 

2.

Do hrnce nakonec vhodíme i na centimetrové kostičky nakrájenou dýni s jablkem (díky němu bude chutney dost sladké i bez přidaného cukru). Podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Cílem je, aby se jablíčka rozňahňaly a vytvořily základ. Dýně by měla naopak zůstat v rozpoznatelně kostičkové podobě.

 

3.

Hotovou směs nakonec doladíme octem, případně dalším kořením. Necháme pořádně vychladnout, přendáme do uzavíratelných skleniček a uložíme do lednice. Tam by mělo chutney vydržet minimálně týden, během kterého s ním dochucujeme například rýži, pečenou zeleninu či tofu.


Komentáře

Co ty na to?