Květáková polévka

S tymiánem.
Na 5-7 porcí:
1 l vody nebo vývaru
600 g květáku
2 menší brambory
1 stroužek česneku
1 cibule
2 lžíce olivového oleje + na ozdobu
1 snítka čerstvého tymiánu + na ozdobu
5 kuliček nového koření
1 bobkový list
1 lžíce lahůdkového droždí
špetka kajenského pepře
sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř na ozdobu

1.

Brambory oloupeme a pokrájíme, stejně tak cibuli a česnek. Květák omyjeme a rozdělíme na růžičky.

 

2.

Připravenou zeleninu hodíme do přiměřeně velkého hrnce s rozpáleným olejem a zprudka orestujeme. Vše zalijeme horkou vodou nebo domácím zeleninovým vývarem, přidáme snítku tymiánu, nové koření, bobkový list a necháme na mírném ohni probublávat tak dlouho, dokud není všechna zelenina měkká.

 

3.

Z hrnce následně vylovíme tymián, bobkový list i nové koření a vše mixneme ponorným mixérem dohladka. Polévku pak dochutíme lahůdkovým droždím, špetkou kajenského pepře a solí. Jednotlivé porce nakonec nezapomeneme dozdobit větvičkou tymiánu, kapkou olivového oleje a čerstvě namletým pepřem.


Co ty na to?