Maki sushi

"Ani ryby." - japonské přísloví
Na 2 závitky:
2 pláty řasy Nori
200g kulatozrnné rýže
400ml vody
25ml rýžového octa
1 lžička krupicového cukru
½ lžičky soli
¼ zralého avokáda
¼ salátové okurky
1 menší mrkev

Navíc:
nakládaný zázvor
sojová omáčka
wasabi

1.

Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.

 

2.

Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí. Okurku, mrkev a avokádo nakrájíme na nudličky.

 

3.

Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.

 

4.

Na rolovací podložku položíme řasu Nori lesklou stranou dolů a namočenými prsty na ni navrstvíme rýži (na horním okraji si necháme asi 2 cm volné). Doprostřed položíme zeleninu a pomocí podložky zarolujeme. Horní okraj nakonec trochu navlhčíme, aby se rolka nerozpadla. V téhle fázi nám neuškodí, pokud se podíváme na videonávod a budeme ignorovat tu mrtvou rybu.

 

5.

Rolku necháme chvilku odležet a poté nakrájíme. Baštíme spolu s nakládaným zázvorem, sojovkou nebo wasabi.

 

6.

Panda sushi vytvoříme jednoduše tak, že z rýže vytvarujeme malý váleček a vezmeme si v práci dva dny dovolenou, abychom mohli z řasy Nori vystříhat všechny potřebné končetiny. Nic víc v tom není.

 

Základní sushi výbavu seženete na Chefshop.cz.


Komentáře

  • Markéta

    U tohoto receptu jsem se opravdu ze srdce zasmála :D v popis receptu jsem opravdu nečekala věty typu ,,budee ignorovat tu mrtvou rybu“ nebo ,,vezmeme si v práci dovolenou…“ děkuji, it made my day! :)

    • A co teda jíš?

      Smích je klíčový :-)

Co ty na to?