Maková bábovka

S citrónovou polevou.
Suché ingredience:
200 g mletého máku
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové mouky
2 lžíce vanilkového (třtinového) cukru
1 kypřicí prášek
1 lžička sušené citrónové kůry
špetka soli

Mokré ingredience:
350 ml rostlinného mléka
30 ml citrónové šťávy
2 lžíce agávového sirupu

Na polevu:
cca 70 g moučkového cukru
citrónová šťáva dle potřeby

1.

Veškeré suché ingredience pečlivě promícháme a postupně do nich zapracujeme rostlinné mléko s citrónovou šťávou a sirupem. Jakmile těsto zbavíme všech cucků a hrudek, přelijeme ho do bábovkové formy, kterou jsme předem vymazali margarínem a vysypali hrubou moukou.

 

2.

Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut, ale průběžně ji čekujeme špejlí (jakmile se na ni přestane lepit těsto, je hotovo). Bábovku vyndáme, necháme ještě 15 minut odpočinout ve formě a poté opatrně vyklopíme na talíř. Necháme úplně vychladnout.

 

3.

Polevu připravíme jednoduše tak, že do moučkového cukru začneme po lžičkách přilévat citrónovou šťávu. Jakmile směs dosáhne preferované konzistence, nalijeme jí na bábovku (ta sama o sobě není příliš sladká, a tak se není třeba děsit předávkování cukrem). Servírujeme k nedělnímu kafíčku.


Komentáře

  • Andrea

    Dobrý den, prosím, kdy primichat agavovy sirup? Dělala jsem přímo podle receptu, ale těsto jsem měla příliš tuhé, tak jsem přidala mléko. Babovka nebyla tak vlacna, jak jsem myslela, ze bude. Kde jsem asi udelala chybu? Jakou konzistenci má mít to těsto?

    • A co teda jíš?

      Zdravím Andreo, těsto by mělo být poměrně tuhé a těžké, možná nebylo potřeba přidávat to mléko. Bábovka by měla být opravdu vláčná. :-) Agávový sirup spolu s mokrými ingrediencemi. L.

Co ty na to?