Onigirazu

Sushi sandwich se smaženým tofu-vejcem.
Na 2 kusy:
2 pláty řasy Nori
100g kulatozrnné rýže
200ml vody
1 lžička rýžového octa
½ lžičky bílého cukru
špetka soli
1 balení tofu natural
2 lžíce oleje
¼ lžičky kurkumy
černá sůl dle chuti

Navíc:
hrst polníčku nebo rukoly
½ zralého avokáda
1 menší mrkev
¼ salátové okurky
nakládaný zázvor

1.

Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.

 

2.

Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí.

 

3.

Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.

 

4.

Tofu osušíme papírovou utěrkou a rozkrájíme na přibližně půl centimetru silné plátky. Kurkumu s černou solí (právě ta dodává vajíčkovou příchuť) rozmícháme v oleji, ve kterém následně omatláme připravené tofu. Smažíme na rozpálené teflonové pánvi dozlatova. Necháme vychladnout.

 

5.

Avokádo nakrájíme na proužky a mrkev s okurkou nanudličkujeme.

 

6.

Řasu Nori položíme lesklou stranou dolů na kus potravinářské folie. Doprostřed nahňácáme vrstvu rýže a pokračujeme ostatními ingrediencemi, tedy polníčkem, avokádem, mrkví, tofu-vejcem, nakládaným zázvorem a okurkou. Navrch rozprostřeme další vrstvu rýže a sandwich zabalíme jako psaníčko (tzn. rohy pěkně doprostřed). Nakonec zajistíme pomocí potravinářské folie a necháme chvilku odležet, aby mohla řasa změknout. Před servírováním folii odstraníme a hotový sandwich rozřízneme na poloviny či čtvrtiny.


Komentáře

  • katka

    tak tohle vypada fajn, jsem ted ujeta na asijske veci, takze vyzkousim :-)

    • A co teda jíš?

      Musíš! :-)

Co ty na to?