Soba nudle s pastou z černého sezamu

Misce domácích nudlí nikdo neodolá.
Na nudle:
1 hrnek pohankové mouky
½ hrnku špaldové nebo pšeničné hladké mouky
130-150ml horké vody
kukuřičný škrob

Na sezamovou pastu:
3 lžíce černého sezamu
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce tamari
½ lžíce rýžového octa
1 malý stroužek česneku
špetka obyč + kajenského pepře
olivový olej

1.

Mouky smícháme a postupně do nich přiléváme vodu. Těsto vypracujeme na pomoučeném vále tak, aby se nelepilo a bylo dokonale hladké.

 

2.

Rukama z něj vytvoříme kvádr, který vyválíme na 2mm silnou placku obdélníkového tvaru. Poprášíme škrobem a horní třetinu přehneme směrem dolů. Její vršek znovu poprášíme a přehneme přes ní spodní třetinu, jako bychom skládali dopis. Nakrájíme na cca 0,5cm silné proužky, rukama jemně proházíme a necháme 30 minut proschnout.

 

3.

Nudle vaříme ve velkém hrnci 1-2 minuty, scedíme a propláchneme studenou vodou.

 

4.

Na oleji osmahneme slunečnicová semínka, sezam a česnek (jen chvilku, semínka se snadno připálí). Přidáme zbytek ingrediencí, promícháme a odstavíme. Jakmile směs trochu vychladne, můžeme ji podrtit v hmoždíři. Výsledná pasta by měla připomínat černý písek.

 

5.

K soba nudlím se dokonale hodí třeba lehce opečený tempeh nebo tofu s řasou.

 

Inspirováno Food52 a 101cookbooks.


Co ty na to?