Banánové muffiny s čokoládovou ganache

Neodoláš.
Na 10 muffinů:
2 zralé banány
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička jablečného octa
3 lžíce třtinového cukru
¾ hrnku hladké mouky
2 lžíce holandského kakaka
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřicího prášku

Na ganache:
50g vegan čokolády
50ml mandlové smetany

1.

Rozmačkané banány prošleháme s olejem, cukrem a octem. Směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a jedlé sody následně postupně prosejeme do mísy, aby v těstě nebyly žádné hrudky.

 

2.

Formu na muffiny buď vymažeme, anebo vyložíme papírovými košíčky. Naplníme těstem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15-20 minut. Méně je více, a tak je muffiny dobré hlídat. Jakmile se na špejli nelepí žádné těsto, je hotovo.

 

3.

Upečené muffiny necháme 5 minut odpočinout ve formě a poté přendáme na mřížku, kde úplně vychladnou.

 

4.

Ganache připravíme jednoduše tak, že čokoládu nakrájíme na co nejmenší kousky a smetanu v rendlíčku zahřejeme téměr k bodu varu. Jakmile se objeví první bublinky, přelijeme jí do misky s čokoládou a šleháme, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Ganache je zpočátku hodně tekutá, takže ji na chvilku šoupneme do lednice a jakmile má požadovanou hustotu, přelijeme jí muffiny.

 

Inspirováno Nigellou.


Komentáře

  • Ariellka

    Myslíš, ze se povedou i v bezlepkové verzi ? 😁

    • A co teda jíš?

      Nezkoušela jsem :-)

  • Daniela

    Ahoj, chci se zeptat, šly by udělat i z rýžové mouky?

    • A co teda jíš?

      To si netroufám tvrdit..

  • Jana

    Příště rovnou navýším dávku, jsou výborné ;)!!

    • A co teda jíš?

      To je super nápad!

  • Míša

    Naprosto boží! :)

    • A co teda jíš?

      Díky :-)

Co ty na to?