Švédské rolky s nutelou

Učiní vás šťastnými.
Na těsto:
1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
¼ kostky droždí
½ lžičky mletého kardamomu
½ hrnku rostlinného mléka
30g oleje
1/6 hrnku javorového sirupu
špetka soli

Na pomašlování:
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce rostlinného mléka

Na náplň:
vegan nutela
1 velké jablko
hrst nasekaných lískových oříšků

1.

Droždí a kardamom promícháme ve větší míse. Olej a sirup rozmícháme v mléce a zahřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí.

 

2.

Do stejné mísy prosejeme mouku, zamícháme a na vále zpracujeme v hladké těsto. Vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout.

 

3.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a nezapomeneme pořádně vyždímat. Nutelu můžeme nechat trochu povolit v teplé vodě, aby se lépe roztírala.

 

4.

Vykynuté těsto vyválíme na 3-4 mm silný obdélník (otočíme si ho na šířku), pomatláme nutelou a posypeme jablkem s ořechy (část oříšků si necháme na ozdobu). Spodní třetinu pak přehneme doprostřed, stejně tak tu horní, aby nám vznikl pěkný podélný balíček. Ten rozkrájíme na 8 přibližně třícentimetrových proužků. Na každém z nich pak uprostřed vytvoříme ještě jeden podélný řez (avšak jeden konec necháme neporušený). Ze dvou vzniklých cancourů vytvoříme uzel a hotové rolky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Necháme mezi nimi trochu místa, formu přikryjeme a dáme ještě na půl hodinky kynout.

 

5.

Na závěr pomašlujeme oslazeným mlékem, posypeme zbylými ořechy a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut.


Co ty na to?