České buchty

Na cestu do světa.
Na 16 kusů:
200 ml rostlinného mléka
25 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
1 lžička sušené citrónové kůry
špetka soli
10 g řepkového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky vanilkového extraktu
margarín a hrubá mouka na formu

Navíc:
kvalitní povidla
2 lžíce rozpuštěného margarínu
1 lžíce rumu
moučkový cukr na ozdobu

1.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.

 

2.

V míse smícháme mouku, cukr, citrónovou kůru a sůl. Přidáme kvásek a zbytek tekutých ingrediencí. Rukama pak vypracujeme dokonale hladké těsto, které necháme v zakryté míse kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

3.

Z vykynutého těsta vyválíme hada, kterého rozdělíme na 16 stejně velkých dílů (pokud to nejsme schopni odhadnout, tak si jednotlivé kousky navážíme). Doprostřed každé placičky pak flákneme lžičku dobrých povidel a zabalíme.

 

4.

Takto připravené balíčky vyskládáme do formy, kterou jsme si předem vymazali margarínem a vysypali hrubou moukou (uvedené množství vyjde tak akorát do čtvercové formy o rozměrech cca 20×20 cm). Nezapomeneme je pomašlovat rozpuštěným margarínem, aby se k sobě nepřilepily, a v zakryté formě necháme ještě 30 minut kynout.

 

5.

Buchty pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova, přibližně 30 minut. Ještě horké je pak pomatláme směsí rozpuštěného margarínu a rumu, necháme vychladnout, pocukrujeme a zabalíme do ranečku.


Komentáře

  • Marcela

    Kvůli dcerce držím dietu bez mléčné bílkoviny a bez vajec. Narazila jsem na váš blog a jsem nadšená! Už jsem zkoušela víc receptů z vašeho blogu, všechny vyšly parádně – ale tyhle buchty??? Dokonalost sama, vzpomínám na babiččiny buchty, kterými nás celé dětství zásobila a naučila nás tím jíst dobře a kvalitně. Takže moc děkuju za recept, už jsem je dělala s povidly a taky makovou/jabkecnou náplní, co máte u koláčů 👌

  • Vendula

    Dneska jsem buchty konečně upekla a jsou dokonalé! Jako od babičky a ještě lepší!

  • Barča Z Pekáčku.cz

    Ahoj, krásný recept, buchty milujeme a sama je peču také, budu ráda, když se podíváš tady http://www.zpekacku.cz/index.php/2018/03/04/honzovy-kynute-buchty/

    • veganconemaradblbelidi

      Barčo z Pekáčku, sice dobrý, ale není to vegan, tak trošku mimo mísu….nemyslíš….

  • Jana

    Právě dopečené a jsou dokonalé. Díky za inspiraci 😊

    • A co teda jíš?

      Jsem moc ráda! :-) L.

  • Terka

    Jsem začátečník ;), ale jak dlouho mám „nechat vzejít kvásek“? Nebo to prostě poznám? :D díky za odpověď.

    • A co teda jíš?

      Terko, to poznáš, stane se z toho taková pěna. Pět minut na teplém místě by mělo stačit. Good luck! :-)

Co ty na to?