Ovocný kynutý koláč s drobenkou

Nikdy nezklame.
Na těsto:
270g polohrubé mouky
50g vegan margarínu
20g čerstvého droždí
40g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
125ml rostlinného mléka

Na drobenku:
60g vegan margarínu
60g krupicového cukru
80g hrubé mouky

Na náplň:
500g lesního ovoce
1 vanilkový cukr + krupicový cukr dle chuti
mandle na ozdobu

1.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka se špetkou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Margarín necháme rozpustit a smícháme se zbytkem mléka. Do mouky pak zapracujeme na střídačku kvásek s tučným mlékem a na vále vypracujeme krásně hladké těsto. To vrátíme zpět do mísy a necháme hodinu kynout.

 

2.

Mezitím si nakrájíme ovoce (pokud používáme mražené, tak je lepší ho nechat při pokojové teplotě rozmrazit a slít přebytečnou vodu) a dochutíme cukrem. Drobenku připravíme jednoduše smícháním všech ingrediencí, které promneme pěkně rukama do požadované konzistence a schováme do lednice.

 

3.

Vykynuté těsto rozválíme na přibližně půl centimetru silný plát, kterým vyložíme vymazanou formu na koláč. Naplníme ovocem, posypeme drobenkou s mandlemi a dáme na půl hodinky péct do předem předehřáté trouby na 180 stupňů. Hotový koláč necháme pět minut odležet ve formě a poté přendáme na mřížku, aby mohl úplně vychladnout.

 

Inspirováno Veganotic.


Co ty na to?