1.
Nejprve si připravíme těsto na korpus. Mouku smícháme se solí a cukrem a uprostřed směsi uděláme důlek. Do něj pak postupně přiléváme vodu s olejem. Těsto zkrotíme nejprve vařečkou a až potom ho přendáme na vál, kde mu dáme co proto. Jakmile je krásně hladké a pružné, zabalíme ho do folie a dopřejeme mu půlhodinový chill v lednici.
2.
Jedno z jablek nakrájíme na tenké plátky. Zbytek oloupeme, nastrouháme nahrubo, pořádně vymačkáme a smícháme s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Dáme stranou.
3.
Tři čtvrtiny těsta rozválíme na přibližně 3 mm silný plát a vyložíme jím vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm (přebývající těsto na okrajích odřízneme a použijeme za pár minut). Na dno vyskládáme plátky jablka, aby se korpus zbytečně nerozmočil. Navrch rozprostřeme jablkovou směsku a překryjeme zbylým těstem. Pokud pospícháme, stačí ho nakrájet na tenké proužky a vytvořit obyčejnou mřížku. Pokud si nevíme rady se životem, můžeme z něj vytvořit třeba dlouhé copánky či jakékoli jiné psychedelické tvary a koláč jimi dozdobit.
4.
Vršek koláče nakonec pomašlujeme, posypeme mandličkami a šoupneme do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Inspirováno Marthou Stewart.
Komentáře
Koláč je výborný. S těstem se krásně pracuje, příprava velmi jednoduchá a výsledek famózní 😋😋😋
Koláč je chuťově výborný. Peču ho již potřetí. Poprvé se zpracovávalo těsto krásně, nicméně podruhé a potřetí jsme s tím těstem s mamkou bojovaly. Bylo hrozně tuhé a nemělo tendenci se krásně spojit, proto taky nešlo ani rozvalet a smrskavalo se. Neporadíte, v čem by mohl být problém?
Dies ist ein sehr guter Kuchen für mich. Ich habe einige Zutaten angepasst und ich finde es kostlich, danke für das Rezept.
Strase me pobavil tento recept, uz podle neho jdu pect po treti. Fakt origos stranka, palec up :)
Moc děkuju! :-)
Koláč byl sice chuťově super. Bohužel, byl strašně suchý a oschlý. Nevím, kde jsem udělala chybu. Dělala jsem vše dle Vašich instrukcí.. :(
Jen chci podotknout, že tenhle recept je naprosto geniální! A stal se koláčem na naše výročí vztahu :)
Ahoj, co dělám špatně když se mi těsto při válení strašně stahuje? Děkuji
Ze stejného těsta dělám štrůdl. Toho už jsem přejedená, tahle nová forma mě moc baví! Super recept.
Výborný koláč <3 Skvělý recept .
Díky :-)
Famózní recept, mouku jsem použila pouze pohankovou. Těsto krásně pružné, nelepí. Děkuji :)
dělala jsem již třikrát!
jednou z uni-bezlepkové směsi a do těsta přidávám banán, chutná to skvostně, nicméně se to extrémně lepí. dělala jsem též z žitné mouky, což bylo ještě lepší. banánem vykladu spodek a do jablečné směsi strouhám zázvor, je to vynikající! <3 díky moc
Ako dlho sa pripravuje a pečie tento koláč ??
Pečení zhruba 40 minut, příprava podle individuálního tempa :-) 30-60 minut.
První den byl takový zvláštní, ale druhý den (asi jak se do těsta dostala vláčnost a chuť jablek a koření), tak byl neskutečně dobrý :)
To je dobrá připomínka – určitě je lepší ho nechat rozležet, pokud ho nesníte ještě teplý :-)
Tak jsem tuto dobrotu upekla o víkendu a slavila úspěch. Dokonce breptové, co všeobecně moc nemusí jablečné koláče a škarohlídi, co hledí na vše veganské pomalu jako na otrávené, jen chválili. :) A koláč byl za chvíli fuč. Tudíž za všechny děkuju za skvělý recept. :)
Z toho mám velkou radost! Koneckonců naprostá většina lidí vůbec nepozná, když jim podstrčíš něco veg..