Klasický jablečný koláč

Tajemství spokojené domácnosti.
Na korpus:
2 hrnky hladké mouky
1 lžíce krupicového cukru
1 lžička soli
1/3 hrnku vody
1/3 hrnku rostlinného oleje

Na náplň:
6 sladkých jablek
šťáva z půlky citronu
2 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice

Na pomašlování:
1 lžíce cukru
3 lžíce rostlinného mléka
mandle na ozdobu

1.

Nejprve si připravíme těsto na korpus. Mouku smícháme se solí a cukrem a uprostřed směsi uděláme důlek. Do něj pak postupně přiléváme vodu s olejem. Těsto zkrotíme nejprve vařečkou a až potom ho přendáme na vál, kde mu dáme co proto. Jakmile je krásně hladké a pružné, zabalíme ho do folie a dopřejeme mu půlhodinový chill v lednici.

 

2.

Jedno z jablek nakrájíme na tenké plátky. Zbytek oloupeme, nastrouháme nahrubo, pořádně vymačkáme a smícháme s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Dáme stranou.

 

3.

Tři čtvrtiny těsta rozválíme na přibližně 3 mm silný plát a vyložíme jím vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm (přebývající těsto na okrajích odřízneme a použijeme za pár minut). Na dno vyskládáme plátky jablka, aby se korpus zbytečně nerozmočil. Navrch rozprostřeme jablkovou směsku a překryjeme zbylým těstem. Pokud pospícháme, stačí ho nakrájet na tenké proužky a vytvořit obyčejnou mřížku. Pokud si nevíme rady se životem, můžeme z něj vytvořit třeba dlouhé copánky či jakékoli jiné psychedelické tvary a koláč jimi dozdobit.

 

4.

Vršek koláče nakonec pomašlujeme, posypeme mandličkami a šoupneme do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Inspirováno Marthou Stewart.


Komentáře

  • Barča

    Jen chci podotknout, že tenhle recept je naprosto geniální! A stal se koláčem na naše výročí vztahu :)

  • Thelma

    Ahoj, co dělám špatně když se mi těsto při válení strašně stahuje? Děkuji

  • Lucie

    Ze stejného těsta dělám štrůdl. Toho už jsem přejedená, tahle nová forma mě moc baví! Super recept.

  • David

    Výborný koláč <3 Skvělý recept .

    • A co teda jíš?

      Díky :-)

  • Káťa

    Famózní recept, mouku jsem použila pouze pohankovou. Těsto krásně pružné, nelepí. Děkuji :)

  • karin

    dělala jsem již třikrát!
    jednou z uni-bezlepkové směsi a do těsta přidávám banán, chutná to skvostně, nicméně se to extrémně lepí. dělala jsem též z žitné mouky, což bylo ještě lepší. banánem vykladu spodek a do jablečné směsi strouhám zázvor, je to vynikající! <3 díky moc

  • Saskia Bojnicka

    Ako dlho sa pripravuje a pečie tento koláč ??

    • A co teda jíš?

      Pečení zhruba 40 minut, příprava podle individuálního tempa :-) 30-60 minut.

  • Helena

    První den byl takový zvláštní, ale druhý den (asi jak se do těsta dostala vláčnost a chuť jablek a koření), tak byl neskutečně dobrý :)

    • A co teda jíš?

      To je dobrá připomínka – určitě je lepší ho nechat rozležet, pokud ho nesníte ještě teplý :-)

  • Vendy

    Tak jsem tuto dobrotu upekla o víkendu a slavila úspěch. Dokonce breptové, co všeobecně moc nemusí jablečné koláče a škarohlídi, co hledí na vše veganské pomalu jako na otrávené, jen chválili. :) A koláč byl za chvíli fuč. Tudíž za všechny děkuju za skvělý recept. :)

    • A co teda jíš?

      Z toho mám velkou radost! Koneckonců naprostá většina lidí vůbec nepozná, když jim podstrčíš něco veg..

Co ty na to?