Čokoládové donuty

Koblihy, po kterých by sáhnul i Homer Simpson.
Na 12 kusů:
50g vegan margarínu
120ml rostlinného mléka
250g hladké mouky
1 ½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
50g cukru
1,5 litru slunečnicového oleje na smažení

Na polevu:
1 tabulka veganské čokolády
1 lžíce vegan margarínu
2 lžíce rostlinného mléka
nasekané lískové oříšky, posypky

1.

Do rendlíčku nalijeme mléko společně se dvěma lžícemi oleje a pomalu v něm rozpustíme margarín. Mezitím v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek a postupně vmícháme směs mléka a margarínu.

 

2.

Vypracujeme těsto a vyválíme z něj hada, kterého rozdělíme přibližně na 12 stejně velkých kuliček (počet volíme podle toho, jak velké koblihy chceme – můžeme klidně smažit jen malé kuličky a na donutový tvar se vyprdnout). V kuličce uděláme uprostřed druhým koncem vařečky díru a tu opatrně roztáhneme tak, aby vznikl donut. Pokud máme dost odvahy a žádný bílý nábytek v dosahu, s těstem můžeme párkrát zatočit na prstě.

 

3.

Ve velkém hrnci necháme rozpálit zbytek oleje a stáhneme na střední plamen. Správnou teplotu zjistíme tak, že do něj hodíme kousek těsta a ten vyplave na hladinu a zezlátne. Donuty do oleje vkládáme velmi opatrně a smažíme kolem tří minut. Hotové položíme na papírovou utěrku.

 

4.

Ve vodní lázni pak rozpustíme čoko s margarínem a mlékem. Oblemcáme donuty a posypeme, čím chceme.

 

Inspirováno Jamie Oliverem.


Komentáře

  • Kateřina

    Můžu se zeptat, dalo by se toto těsto použít i na donuty dělané ve formě, anebo by se tam příliš lepilo a nakonec by donuty nešly vyndat?

Co ty na to?