1.
Do rendlíčku nalijeme mléko společně se dvěma lžícemi oleje a pomalu v něm rozpustíme margarín. Mezitím v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek a postupně vmícháme směs mléka a margarínu.
2.
Vypracujeme těsto a vyválíme z něj hada, kterého rozdělíme přibližně na 12 stejně velkých kuliček (počet volíme podle toho, jak velké koblihy chceme – můžeme klidně smažit jen malé kuličky a na donutový tvar se vyprdnout). V kuličce uděláme uprostřed druhým koncem vařečky díru a tu opatrně roztáhneme tak, aby vznikl donut. Pokud máme dost odvahy a žádný bílý nábytek v dosahu, s těstem můžeme párkrát zatočit na prstě.
3.
Ve velkém hrnci necháme rozpálit zbytek oleje a stáhneme na střední plamen. Správnou teplotu zjistíme tak, že do něj hodíme kousek těsta a ten vyplave na hladinu a zezlátne. Donuty do oleje vkládáme velmi opatrně a smažíme kolem tří minut. Hotové položíme na papírovou utěrku.
4.
Ve vodní lázni pak rozpustíme čoko s margarínem a mlékem. Oblemcáme donuty a posypeme, čím chceme.
Inspirováno Jamie Oliverem.
Komentáře
Můžu se zeptat, dalo by se toto těsto použít i na donuty dělané ve formě, anebo by se tam příliš lepilo a nakonec by donuty nešly vyndat?