1.
Nejprve si připravíme náplň. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s nakrájeným jablkem hodíme do hrnce. Podlijeme vodou, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni doměkka. Vzniklou směs rozmixujeme a necháme vychladnout.
2.
Mouku smícháme se solí a cukrem a uprostřed směsi uděláme důlek. Do něj pak postupně přiléváme vodu s olejem. Těsto zkrotíme nejprve vařečkou a poté ho zpracujeme rukama. Jakmile je krásně hladké a pružné, zabalíme ho do folie a dopřejeme mu půlhodinový relax v lednici.
3.
Tři čtvrtiny těsta rozválíme na přibližně 3 mm silný plát a vyložíme jím vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm (přebývající těsto na okrajích odřízneme a použijeme za pár minut). Dýňovou směs promícháme se zbytkem ingrediencí a nahňácáme tamtéž.
4.
Zbylé těsto rozválíme a vykrájíme z něj libovolné tvary, kterými dozdobíme vršek koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 60 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a uložíme do spíže, neboť nejlépe chutná na druhý den (korpus přes noc krásně zvláční). Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem se špetkou skořice.
Komentáře
ahoj, chci se zeptat, zda lze kokosový plej vyměnit za klasický? Díky :-)
Ahoj,
prosím lze nahradit máslová dýně Hokkaidem? Děkuju :-)
Velmi dobrý koláč, jen mě nenapadlo odstranit semínka, jsou dost tvrdé a tak to trochu kazí, ale to je pouze moje chyba..😁