Dýňový koláč

Make Autumn Great Again!
Na náplň:
1 kg máslové dýně
1 jablko (cca 200 g)
50 ml vody
3-4 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička perníkového koření
1 lžíce citrónové šťávy
1-2 lžíce agávového sirupu
moučkový cukr se skořicí na ozdobu

Na korpus:
2 hrnky hladké mouky
1 lžíce krupicového cukru
špetka soli
1/3 hrnku kokosového oleje
1/3 hrnku studené vody

1.

Nejprve si připravíme náplň. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s nakrájeným jablkem hodíme do hrnce. Podlijeme vodou, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni doměkka. Vzniklou směs rozmixujeme a necháme vychladnout.

 

2.

Mouku smícháme se solí a cukrem a uprostřed směsi uděláme důlek. Do něj pak postupně přiléváme vodu s olejem. Těsto zkrotíme nejprve vařečkou a poté ho zpracujeme rukama. Jakmile je krásně hladké a pružné, zabalíme ho do folie a dopřejeme mu půlhodinový relax v lednici.

 

3.

Tři čtvrtiny těsta rozválíme na přibližně 3 mm silný plát a vyložíme jím vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm (přebývající těsto na okrajích odřízneme a použijeme za pár minut). Dýňovou směs promícháme se zbytkem ingrediencí a nahňácáme tamtéž.

 

4.

Zbylé těsto rozválíme a vykrájíme z něj libovolné tvary, kterými dozdobíme vršek koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 60 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a uložíme do spíže, neboť nejlépe chutná na druhý den (korpus přes noc krásně zvláční). Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem se špetkou skořice.


Co ty na to?