Jednoduchá žemlovka

Nadýchaná, křupavá, voňavá.
Korpus:
4 vegan rohlíky
150ml mandlového mléka
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
½ pytlíčku vanilkového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu

Náplň:
2 sladká jablka
50g rozinek
1 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
1 lžíce třtinového cukru
½ pytlíčku vanilkového cukru

1.

Jablka nakrájíme na tenké plátky a ve velké míse promícháme se zbytkem ingrediencí.

 

2.

Rohlíky nakrájíme na asi jeden centimetr silná kolečka, která namočíme do oslazeného mléka a pečlivě vyskládáme na dno zapékací mísy (použila jsem chlebovou formu o velikosti 26x11cm, aby byla žemlovka spíše vysoká). Spodní vrstva by měla být hezky pevná, bez mezer.

 

3.

Na první vrstvu pečiva pak přijdou jablka. Postup ještě jednou zopakujeme a vše završíme poslední vrstvou rohlíků, které na záver pomažeme margarínem.

 

4.

Žemlovku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů dorůžova, přibližně 40 minut. Před podáváním stědře pocukrujeme moučkovým cukrem. Baštit ji můžeme buď ještě teplou, anebo klidně až na druhý den, je výborná i studená.

 

Recept je součástí Zpráv z Ministerstva zemědělství.


Co ty na to?