Jednoduché asijské stir-fry

S rýží dušenou v banánovém listě.
Na stir-fry:
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
hrst čerstvého koriandru
1 chilli paprička
1 balení uzeného tempehu
2 kusy shanghai pak-soi
1 velká červená paprika
200g hráškových lusků
3 lžíce sojové omáčky
hrst nesolených arašídů
kokosový olej na smažení

Na rýži:
½ hrnku rýže na sushi
5 banánových listů
5 větviček čerstvého pepře
3 cm kousek zázvoru
šťáva z ½ limetky
chilli dle chuti

1.

Rýži několikrát propláchneme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Pokud vlastníme rýžovar, o nic víc se nemusíme starat. V opačném případě přivedeme rýži k varu, stáhneme teplotu na minimum a necháme dusit, dokud na povrchu nezmizí všechna voda. Odstavíme a necháme 10 minut dojít pod pokličkou. Hotovou rýži rozprostřeme na talíř a necháme trochu zchladnout.

 

2.

Zázvor podélně rozkrájíme na 5 stejně velkých hranolků. Banánové listy velice opatrně omyjeme, osušíme a nastříháme na čtverce o rozměru přibližně 20×20 centimetrů. Doprostřed potom umístíme kopeček rýže, do kterého vmáčkneme větvičku čerstvého pepře (který jsme malinko nadrtili v hmoždíři, aby se řádně uvolnila jeho jemná chuť) a kousek zázvoru. Zakápneme limetkovou šťávou, osolíme a zabalíme do listu jako dárek. Takto přiravené balíčky naskládáme do pařáku, který umístíme do hrnce s několika centimetry jemně probublávající vody. Dusíme přibližně 40 minut.

 

3.

Jarní cibulky podélně nakrájíme a spolu s nasekaným česnekem, koriandrem a chilli papričkou osmahneme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájený tempeh a po chvilce i nakrájené pak-soi, hráškové lusky a papriku. Jakmile zelenina trochu změkne, zakápneme ji sójovou omáčkou, dochutíme pepřem a posypeme arašídy.

 

Co? Že vůbec netušíte, kde uvedené ingredience sehnat? Don’t worry, pryč jsou ty doby, kdy byly v supermarketech k dostání jen pytlíky mraženého hrášku a o něco větší pytlíky brambor. Společnost Titbit dnes dodává lahůdkovou zeleninu, ovoce, čerstvé koření, bylinky a saláty do celé řady obchodů. Možná nebude trvat dlouho a namísto pepře čtyř barev si budeme rovnou pořizovat ten čerstvý, namísto okousané hlávky červeného zelí si domů odneseme krásně zelené pak-soi a namísto zvadlé hladkolisté petržele si budeme moct dopřát nějaký pěkný arch banánových listů. Nakupování v supermarketu bude něco jako cesta kolem světa bez jet-lagu!


Co ty na to?