Kakaové sušenky

Pro malé i dospělé.
Na 2 plechy:
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku holandského kakaa
½ lžičky soli
špetka jedlé sody
½ hrnku vegan margarínu
¼ hrnku třtinového cukru
1 vanilkový cukr

1.

Mouku smícháme s kakaem, jedlou sodou a solí. Margarín vyšleháme spolu s cukrem a hotovou směsku následně zapracujeme do mouky. Pokud by bylo těsto příliš suché, přikápneme něco rostlinného mléka. V opačném případě přidáme trošku mouky. Nicméně ve finále bychom měli získat pěkně hladkou hroudu voňavého těsta. Tu přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme 1 až 12 hodin odpočinout v lednici.

 

2.

Těsto vyválíme na cca 5 mm silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé sušenky. Ty vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut. Vzhledem k tomu, že na nich nepoznáme hnědnoucí okraje, průběžně je kontrolujeme, aby neshořely.

 

3.

Upečené sušenky necháme úplně vychladnout na mřížce. Samotné nejsou příliš sladké, a tak si je můžeme dovolit poslepovat marmeládou, anebo pokapat jednoduchou cukrovou polevou. Tu vytvoříme jednoduše smícháním moučkového cukru s kapkou rostlinného mléka nebo citronové šťávy. Sušenky jsou krásně měkké i na druhý den a v uzavíratelné nádobě teoreticky vydrží klidně týden (ale sníte je mnohem dřív).


Komentáře

  • Lara

    Vypadají skvěle! Už se těším až je vyzkouším.

Co ty na to?