1.
Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a hodíme do pařáku, který umístíme nad hrnec s jemně probublávající vodou. Jakmile je hotový (asi tak po 20 minutách), přesypeme ho do cedníku a necháme vychladnout.
2.
Mezitím si připravíme jednoduchou marinaru. Najemno nakrájený česnek orestujeme na olivovém oleji a jakmile zavoní, přihodíme krájená rajčata, protlak, balsamico a koření. Omáčku sem tam promícháme a necháme na mírném ohni bublat přibližně 15 minut, aby dostatečně zhoustla.
3.
Lněné semínko smícháme s vodou a uložíme na 10 minut do lednice, kde se promění ve lněné “vajíčko”.
4.
Květák rozňahňáme vidličkou a vymačkáme z něj všechnu přebytečnou vodu. Přidáme mleté mandle, lněné “vajíčko” a sůl. Ze směsi vypracujeme kompaktní těsto, které přendáme na pečicím papírem vyložený plech. Rukama ho následně rozpatláme do kulaté placky o tloušťce cca 0,5 cm (okraj necháme o něco silnější). Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C nejprve 25 minut.
5.
Předpečenou placku vyndáme z trouby, pomatláme připravenou marinarou a posypeme olivami a osminkami cibule. Šoupneme zpět do trouby na dalších 15 až 20 minut.
6.
Hotovou pizzu necháme trochu vychladnout a před servírováním nezapomeneme posypat čerstvou rukolou.