Květáková pizza

Všechno je možný.
Na základ:
600 g květáku
2 lžíce lněného semínka
6 lžic vody
cca 50 g mletých mandlí
½ lžičky soli

Na marinaru:
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 plechovka sekaných rajčat (400 ml)
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce balsamicového octa
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušeného rozmarýnu
sůl a pepř

Navíc:
1 malá červená cibule
1 hrst černých oliv
1 hrst čerstvé rukoly

1.

Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a hodíme do pařáku, který umístíme nad hrnec s jemně probublávající vodou. Jakmile je hotový (asi tak po 20 minutách), přesypeme ho do cedníku a necháme vychladnout.

 

2.

Mezitím si připravíme jednoduchou marinaru. Najemno nakrájený česnek orestujeme na olivovém oleji a jakmile zavoní, přihodíme krájená rajčata, protlak, balsamico a koření. Omáčku sem tam promícháme a necháme na mírném ohni bublat přibližně 15 minut, aby dostatečně zhoustla.

 

3.

Lněné semínko smícháme s vodou a uložíme na 10 minut do lednice, kde se promění ve lněné “vajíčko”.

 

4.

Květák rozňahňáme vidličkou a vymačkáme z něj všechnu přebytečnou vodu. Přidáme mleté mandle, lněné “vajíčko” a sůl. Ze směsi vypracujeme kompaktní těsto, které přendáme na pečicím papírem vyložený plech. Rukama ho následně rozpatláme do kulaté placky o tloušťce cca 0,5 cm (okraj necháme o něco silnější). Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C nejprve 25 minut.

 

5.

Předpečenou placku vyndáme z trouby, pomatláme připravenou marinarou a posypeme olivami a osminkami cibule. Šoupneme zpět do trouby na dalších 15 až 20 minut.

 

6.

Hotovou pizzu necháme trochu vychladnout a před servírováním nezapomeneme posypat čerstvou rukolou.


Co ty na to?