1.
Ze všeho nejdřív vyšleháme povolený margarín s cukrem, práškem do pečiva a solí. Mouku a mokré ingredience pak střídavě zašleháváme až nakonec. Cílem je nadýchané hladké těsto bez hrudek.
2.
Pokud toužíme po dortu red velvet, jednoduše přidáme červené barvivo (postupně a opatrně – těsto by mělo být spíš tmavě růžové – pečením ztmavne).
3.
Těsto nalijeme do předem vymazané formy o průměru kolem 25cm a pečeme na 180 stupňů v předem předehřáté troubě cca 45 minut. Po půl hodince ale dort pro jistotu čekneme špejlí.
4.
Upečený korpus poté vyndáme, necháme 5 minut odpočinout a vyklopíme na mřížku. Plnit ho můžeme teprve až úplně vychladne.
5.
Máslový krém připravíme tak, že margarín nejprve řádně vyšleháme pouze s cukrem. Až potom postupně přidáme mléko a vanilku. Pokud chceme krém čokoládový, jednoduše přidáme kakao (množství záleží na vás, jen budete potřebovat kapku mléka navíc, protože krém trochu zhoustne).
6.
Vychladlý korpus rozřízneme (buď jednou, nebo dvakrát) a pomažeme nejprve džemem, poté krémem. Necháme alespoň pár hodin uležet v lednici.
7.
Pokud chceme dort potahovat, pomatláme dort krémem i z vnější strany, aby na něm fondán držel. Fondán stačí vyválet na cca 2-3mm silnou placku, opatrně položit na dort a uhladit. Můžete ho předem obarvit potravinářskou barvou a zdobit podle libosti.
Inspirováno Veganotic.
Komentáře
Fantastický dort, moc dobrý, díky za recept.
Ahoj! V tomhle jsem tak trochu nováček, proto se chci zeptat – hrnek margarínu má být asi rozpuštěný, že? Děkuji :-)
Ne-e, stačí ho tam nahňácat v pevném stavu. :-)
Aaaa, děkuji!
Ahoj, mam mozna trochu hloupou otazku, ale doted jsem pekl maximalne pizzu v troube. :) Chystam se zkusit tento dort pro mou manzelku k narozeninam.
Vsechny ingredience jsou na “hrnek”, ale jak velky to ma byt hrnek? Chapu ze je to vice mene jedno, pokud dodrzim pomery, ale nechci toho mit malo ani zbytecne moc..
Diky ze odpovite i mamlasum.
Ahoj,
mě zajímá, jestli není chyba v tom množství cukru do krému? To mi připadá jako úplně gigantické množství 🙂 vlastně je tuk a cukr ale s šílenou převahou toho cukru..
Zdravím, mužů se zeptat, na jaký průměr formy je toto množství těsta? Nevím, jestli to tady je nejde zmíněno, ale nenašla jsem. Dort plánuji upéct na oslavu a vypadá krásně :))
Omlouvám se, už jsem to v textu našla :D
Nemám ráda koupená barviva, moc nevěřím tomu složení, a tak red velvet barvím červenou řepou, stačí jí hrst (vařené) a dort je i vláčnější. Pokud chceš výraznější chuť, tak řepu podus na kousku margarínu.
Díky za tip :-)
Ahoj,
momentálně mám doma 2x Alsan Bio a 2x Alsan-S. (250g) Chci podle Vás dělat krém na dort.
Uvádíte hrnek margarinu , ovšem kolik je to zhruba na gramy? Děkuji
Zdravím Lucko, bude to něco kolem jedné kostky, takže těch 250g max. :-)
Krém jsem zkoušela a nepovedl se mi. A to jsem ho dělala přesně podle receptu
To může být třeba druhem margarínu.. Každopádně dělala jsem ho xkrát a vždy vyšel.
Vážně bych se ráda dozveděla to barvivo, díky :)
A v roce 2018 stale nic? :D
Ahoj Jindro, to gelové barvivo jsem si tenkrát přivezla z Německa, značku už fakt nevím. :-( Naposled jsem tam ale kupovala barviva v prášku Biovegan. V Čechách těžko říct, jestli to někdo prodává. Nicméně už tady padlo, že se dá barvivo nahradit třeba šťávou z červené řepy. :-)
Ahoj, me teda zajima predevsim ta cervena barva- o jakou jde prosim znacku a kde je k zakoupeni? Protoze za boha nejde sehnat veganska cervena, do vseho rvou karmin…
Ahoj, můžu se zeptat jaký používáš margarín? :-)
Alsan nebo Provamel :-)
Ten vegansky dort je nadherny a doufam,ze i tak dobry,ale kde koupim vegansky fondan a tak krasne kvitecka.
Tohle je obyčejný fondán od Dr. Oetkera a ty květiny jsou z něj vyrobené :-) Dr. Oetker má na stránkách PDF s výpisem všech veganských produktů, které nabízejí.
Chtela bych se zeptat kde koupim vegansky fondan. Dekuji