Nejlepší dort s máslovým krémem

Nikdo vám neuvěří, že je veganský.
Na korpus:
2 ¾ hrnku polohrubé mouky
¼ hrnku sójové mouky
1 ½ hrnku vegan jogurtu
4 lžíce rostlinného mléka
175g vegan margarínu
1 hrnek cukru + 1 vanilkový
1 ½ lžíce prášku do pečiva
špetka soli
gelová potravinářská barva

Na máslový krém:
1 hrnek vegan margarínu
3 ½ hrnku moučkového cukru
¼ hrnku rostlinného mléka
kapka vanilkového extraktu
holandské kakao

malinový nebo jahodový džem
veganský fondán

1.

Ze všeho nejdřív vyšleháme povolený margarín s cukrem, práškem do pečiva a solí. Mouku a mokré ingredience pak střídavě zašleháváme až nakonec. Cílem je nadýchané hladké těsto bez hrudek.

 

2.

Pokud toužíme po dortu red velvet, jednoduše přidáme červené barvivo (postupně a opatrně – těsto by mělo být spíš tmavě růžové – pečením ztmavne).

 

3.

Těsto nalijeme do předem vymazané formy o průměru kolem 25cm a pečeme na 180 stupňů v předem předehřáté troubě cca 45 minut. Po půl hodince ale dort pro jistotu čekneme špejlí.

 

4.

Upečený korpus poté vyndáme, necháme 5 minut odpočinout a vyklopíme na mřížku. Plnit ho můžeme teprve až úplně vychladne.

 

5.

Máslový krém připravíme tak, že margarín nejprve řádně vyšleháme pouze s cukrem. Až potom postupně přidáme mléko a vanilku. Pokud chceme krém čokoládový, jednoduše přidáme kakao (množství záleží na vás, jen budete potřebovat kapku mléka navíc, protože krém trochu zhoustne).

 

6.

Vychladlý korpus rozřízneme (buď jednou, nebo dvakrát) a pomažeme nejprve džemem, poté krémem. Necháme alespoň pár hodin uležet v lednici.

 

7.

Pokud chceme dort potahovat, pomatláme dort krémem i z vnější strany, aby na něm fondán držel. Fondán stačí vyválet na cca 2-3mm silnou placku, opatrně položit na dort a uhladit. Můžete ho předem obarvit potravinářskou barvou a zdobit podle libosti.

 

Inspirováno Veganotic.


Komentáře

  • Eliška

    Zdravím, mužů se zeptat, na jaký průměr formy je toto množství těsta? Nevím, jestli to tady je nejde zmíněno, ale nenašla jsem. Dort plánuji upéct na oslavu a vypadá krásně :))

    • Eliška

      Omlouvám se, už jsem to v textu našla :D

  • Hana

    Nemám ráda koupená barviva, moc nevěřím tomu složení, a tak red velvet barvím červenou řepou, stačí jí hrst (vařené) a dort je i vláčnější. Pokud chceš výraznější chuť, tak řepu podus na kousku margarínu.

    • A co teda jíš?

      Díky za tip :-)

  • Lucie

    Ahoj,
    momentálně mám doma 2x Alsan Bio a 2x Alsan-S. (250g) Chci podle Vás dělat krém na dort.
    Uvádíte hrnek margarinu , ovšem kolik je to zhruba na gramy? Děkuji

    • A co teda jíš?

      Zdravím Lucko, bude to něco kolem jedné kostky, takže těch 250g max. :-)

  • Nelly

    Krém jsem zkoušela a nepovedl se mi. A to jsem ho dělala přesně podle receptu

    • A co teda jíš?

      To může být třeba druhem margarínu.. Každopádně dělala jsem ho xkrát a vždy vyšel.

  • Jindra

    Vážně bych se ráda dozveděla to barvivo, díky :)

    • Lil

      A v roce 2018 stale nic? :D

    • A co teda jíš?

      Ahoj Jindro, to gelové barvivo jsem si tenkrát přivezla z Německa, značku už fakt nevím. :-( Naposled jsem tam ale kupovala barviva v prášku Biovegan. V Čechách těžko říct, jestli to někdo prodává. Nicméně už tady padlo, že se dá barvivo nahradit třeba šťávou z červené řepy. :-)

  • Jindra

    Ahoj, me teda zajima predevsim ta cervena barva- o jakou jde prosim znacku a kde je k zakoupeni? Protoze za boha nejde sehnat veganska cervena, do vseho rvou karmin…

  • Cailalady

    Ahoj, můžu se zeptat jaký používáš margarín? :-)

    • A co teda jíš?

      Alsan nebo Provamel :-)

  • Kveta

    Ten vegansky dort je nadherny a doufam,ze i tak dobry,ale kde koupim vegansky fondan a tak krasne kvitecka.

    • A co teda jíš?

      Tohle je obyčejný fondán od Dr. Oetkera a ty květiny jsou z něj vyrobené :-) Dr. Oetker má na stránkách PDF s výpisem všech veganských produktů, které nabízejí.

  • Kveta

    Chtela bych se zeptat kde koupim vegansky fondan. Dekuji

Co ty na to?