Nejlepší dušená mrkev

Fakt nekecám.
Na 2 porce:
500g mrkve
2 střední cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce celého kmínu
špetka muškátového květu
sůl, pepř a chilli
200ml vody
3 lžíce olivového oleje

Cibuli nakrájíme nadrobno, hodíme do hrnce s olejem a necháme zesklovatět. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a koření, se kterým nešetříme (hlavně s chilli, samozřejmě). Promícháme, podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Občas je dobré směs promíchat a čeknout, zda se na dně něco nepřipaluje.

 

Dušená mrkev funguje jako skvělá příloha, a to zejména k bramborám (tzv. příloha s přílohou) nebo k pečenému tofu či tempehu. Nicméně je skvělá i samotná.


Komentáře

  • Kléér

    Lepší nastrouhat

  • Sh

    Koření je v tomhle zásadní.

    • A co teda jíš?

      No.. jo :-)

  • Lucie

    Opravdu velmi chutná mrkev. Mělo to šmrnc. Budu to vařit častěji.

  • Iva

    Já miluju tento recept v drobné obměně: Na ghí zpěnim drobně nasekaný česnek a zázvor, přidám v osolené vodě předvařená kolečka mrkve, okořením pepřem, drceným kmínem, prohřeju. A teď mám dvě varianty. Buď ve finále zakápnu sojovkou Tamari anebo bohatě citrónovou šťávou + sypu nasekanou petrželkou. Mňam!

    • A co teda jíš?

      Zkusím!

  • adél

    je až neuvěřitelný, že před chvilkou jsem měla chuť na čokoládu a teď mám chuť na mrkev :-D vypadá to úúúžasně!

    • A co teda jíš?

      A já mám chuť na čokoládu, dík.. :-)

Co ty na to?