Superčokoládový dort

Tetris edition.
Suché ingredience:
300 g hladké mouky
80 g holandského kakaa
1 a ½ lžičky jedlé sody
1 a ½ lžičky instantní kávy
½ lžičky soli

Mokré ingredience:
520 ml horké vody
50 g kokosového oleje
150 g (kokosového) cukru
1 lžíce jablečného octa

Na polevu:
50 ml studené vody
20 g vegan margarínu
15 g (kokosového) cukru
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička instantní kávy
100 g hořké čokolády

Navíc:
vegan margarín a hrubá mouka na formu
sekané pistácie
jedlé kvítí

1.

Čtvercovou formu o velikosti cca 24×24 cm vymažeme margarínem, vysypeme hrubou moukou a dáme stranou.

 

2.

Kokosový olej a cukr rozmícháme v horké vodě spolu s jablečným octem. Vzniklý lektvar následně zapracujeme do směsi suchých ingrediencí. Výsledkem by mělo být hladké tekuté těsto, které přelijeme do formy a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Zhruba po 20 minutách do středu zabodneme špejli a pokud se na ní nenalepí nějaká nepřiměřená hrouda čehosi, dort vyndáme a necháme asi tak 15 minut odpočívat ve formě.

 

3.

Mezitím si připravíme polevu. Vodu přelijeme do rendlíku a promícháme s margarínem, cukrem, kakaem a kávou. Jakmile se směs začne vařit, hrnec odstavíme, hodíme do něj nadrobno nakrájenou čokoládu, minutu počkáme a naposled promícháme.

 

4.

Dort opatrně vyklopíme, omatláme připravenou polevou a necháme zcela vychladnout. Před servírováním nakonec posypeme nasekanými pistáciemi a jedlým kvítím.

 

Inspirováno Nigellou.


Co ty na to?