Tradiční koláčky

Možná kvůli nim budete chtít uspořádat svatbu.
Na 8 kusů:
250g polohrubé mouky
1,5 vrchovaté lžíce plnotučné sójové mouky
50g vegan margarínu
13g čerstvého droždí nebo ½ pytlíčku sušeného
40g cukru
1 vanilkový cukr
125ml rostlinného mléka

1.

Droždí smícháme s částí teplého mléka a troškou cukru, posypeme moukou a necháme chvilku být. Margarín rozpustíme a smícháme se zbytkem mléka. Do směsi zbylých ingrediencí pak přiléváme kvásek a margarín s mlékem, pěkně na střídačku. Jakmile nám vznikne úplně hladké těsto, necháme ho v zakryté míse alespoň hodinu kynout (mělo by se zdvojnásobit).

 

2.

Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 8 stejných dílů. Z nich vytvoříme kuličky a dnem skleničky do nich vytlačíme prohlubeň, kterou naplníme a posypeme drobenkou. Okraje pomašlujeme směsí mléka, másla a kukuřičného sirupu a pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 stupňů asi tak 20-25 minut.

 

3.

Na makovou náplň:

125ml rostlinného mléka

80g mletého máku

2 lžíce krupicového cukru

1 lžíce mletých mandlí

1 lžíce rumu

mletá skořice a vanilkový cukr na dochucení

 

Mák svaříme v mléce se 2 lžícemi cukru a necháme vychladnout. Poté vmícháme skořici, zbylý cukr, mandle a rum.

 

4.

Na jablkovou náplň:

2 sladká jablka

1 lžička skořice špetka muškátového oříšku

1 vanilkový cukr (+cukr na dochucení)

½ lžičky agaru v prášku

rozinky, oříšky…

 

Jablka nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem a podusíme s troškou vody, dokud nezměknou. Přidáme zbytek ingrediencí, ještě tak dvě minutky necháme pod pokličkou a odstavíme, aby směs vychladla.

 

5.

Na drobenku:

2 díly polohrubé nebo hrubé mouky

1 díl vegan margarínu

1 díl krupicového cukru

 

Díly volte uvážlivě, já dělala z ½ skleničky mouky a zbyla mi drobenka na dva roky dopředu.

 

Inspirováno Veganotic.


Co ty na to?