Tradiční mazanec

Pekla bych ho celoročně.
Na 1 kus:
500g polohrubé mouky
130g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30g čerstvého droždí
125ml mandlového mléka
100g vegan margarínu
kůra z 1 citrónu
špetka muškátového oříšku
hrst rozinek
1-2 lžíce rumu
plátky mandlí

1.

Rozinky si předem namočíme do teplé vody s rumem.

 

2.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka s cukrem. Zasypeme moukou a necháme asi tak 10 minut být, aby mohl vzejít kvásek.

 

3.

Mléko přelijeme do rendlíčku, zahřejeme a rozpustíme v něm margarín. Necháme vychladnout na teplotu lidského těla.

 

4.

Do směsi mouky, cukru, muškátového oříšku a citronové kůry pak na střídačku vmícháme kvásek a mléko. Vypracujeme nejprve vařečkou a poté prohněteme na vále. Těsto poprášíme moukou, uložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Po hodině do těsta zapracujeme okapané rozinky a hrst mandlí. Vrátíme do mísy a necháme další hodinu kynout.

 

5.

Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, který položíme na pečicím papírem vyložený plech, pomašlujeme trochou mléka s rozpuštěným tukem a cukrem a posypeme mandlemi. Necháme 15 minut odpočinout a šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 5ti minutách teplotu snížíme na 160 stupňů a 45-60 minut dopékáme. Mazanec je hotový, jakmile se nám na špejli nelepí žádné těsto.

 

6.

Upečený mazanec necháme vychladnout na mřížce a před servírováním pocukrujeme.


Komentáře

  • Sandra

    Ahoj,

    lze dat misto lepkove mouky bezlepkova? Mas nejakou zkusenost?

    Moc dekuji za informaci.

  • Johana

    Ahoj, proč do Mazance nepřidáváš sójovou mouku, ale do Vánočky jo? Myslíš, že tady není potřeba? :) Chystám se ho o víkendu péct, tak jen pro jistotu ;) Díky

    • A co teda jíš?

      Sójová mouka se přidává zřejmě kvůli tomu, že je tučnější a žlutá, nicméně jsem bez ní nepoznala rozdíl + se hůř shání, tak proto :-)

  • Eliška

    Parádní recept! Rodiče, jakožto masožravci :D rozdíl mezi tím klasickým nepoznali. Rozhodně plánuji úplet na velikonoce :)

    Měj se hezky :)

    • A co teda jíš?

      Boží. Vždycky mám radost, když se lidi hrozně diví, že je něco vegan a dá se to jíst. :-)

  • Cara C.

    Nádherný :) jenom to pocukrování bych vynechala :D a samozřejmě, já jakožto nedočkavec, nenechávám ani vychladnout :D
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    • A co teda jíš?

      Je fakt, že mi trochu ujela ruka s cukřenkou. Ale po dvou kouscích jsem si odpustila.

Co ty na to?