Kynuté šátečky

Jablečné nebo povidlové?
Na 15 kusů:
250g polohrubé mouky
15g čerstvého droždí
30g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120ml mléka
75g vegan margarínu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
1 lžíce Orgran No Egg (nemusí být)

Na pomašlování:
¼ hrnku rostlinného mléka
½ lžíce oleje
½ lžíce rýžového sirupu

1.

V mouce nejprve uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a dáme stranou.

 

2.

Mezitím necháme trochu povolit margarín a nastrouháme si citrónovou kůru. Následně zapracujeme do mouky a vytvoříme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Mělo by přibližně zdvojnásobit svou velikost.

 

3.

Na jablečnou náplň:
2 malá jablka
šťáva z ½ citronu
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
1 lžička agaru

 

Náplň připravíme tak, že oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka dochutíme zbytkem ingrediencí. Podlijeme trochou vody a necháme dusit do změknutí. Ke konci přimícháme lžičku agaru, aby náplň hezky držela tvar.

 

4.

Těsto rozválíme do hranatého tvaru a rozkrájíme na čtverečky. Doprostřed pak dáme kopeček jablečné náplně nebo povidel a zabalíme. Pečlivě pomašlujeme a šoupneme do předem předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 20 minut.

 

5.

Upečené šátečky přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Před servírováním nezapomeneme hezky pocukrovat.

 

Inspirováno ProŽeny.cz.


Komentáře

  • Ilovemakeup

    Dokonale!

Co ty na to?