Kynutý švestkový koláč

Jako od babičky.
Na 1 kus:
250 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
120 ml rostlinného mléka
20 g čerstvého droždí
40 g margarínu
½ lžičky mleté skořice
cca 400 g vypeckovaných švestek

Na drobenku:
80 g hrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g margarínu

1.

Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Spolu s rozpuštěným margarínem ho následně zapracujeme do směsi mouky, cukru a soli. Cílem je bezvadně hladké těsto, a tak se při hnětení nebojíme přidat mouku dle potřeby.

 

2.

Hotové těsto hodíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Mezitím si třeba připravíme švestky a drobenku (= směs mouky a cukru rukama rozhňácáme ve studeném margarínu a uložíme do lednice).

 

3.

Čtvercovou formu o velikosti cca 24×24 cm vyložíme pečicím papírem. Opatrně do ní přeneseme rozválené těsto, přidáme švestky řezem hore, poprášíme skořicí a necháme ještě 10 minut kynout.

 

4.

Koláč posypeme drobenkou a šoupneme do trouby předehřáté na příjemných 180 °C. K dokonalosti by mu mělo stačit asi 40 minut.


Komentáře

  • Sima

    Ahoj :)
    Recept vypadá úžasně :3 Moc ráda bych si ho udělala, ale věčně řesím margarín. Nedaří se mi sehnat nějaký, který neobsahuje palmový tuk! Mohla bys mi prosím doporučit nějaký?
    Mockrát děkujuuu

    • A co teda jíš?

      Ahoj, zkus třeba Ramu bez palmáče. :-)

    • Sima

      No jo, ta prave uz nejak neni k dostani :( „Jednoduše rostlinou Ramu“ začali delat zase v palmacem :(

Co ty na to?