Linecké s rybízovým džemem

Srdcovka.
Na 2 plechy:
250 g hladké mouky
40 g moučkového cukru + na ozdobu
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
150 g vegan margarínu
šťáva z půlky citronu

Na džem:
150 g mraženého rybízu
1 lžíce vanilkového cukru
3 g práškového agaru

1.

Margarín nakrájíme na menší kostky a necháme trochu povolit. Mouku smícháme s oběma druhy cukru a se škrobem. Do směsi následně uděláme důlek, do kterého vhodíme připravený margarín a citrónovou šťávu. Vyhrneme si rukávy a ručně stručně vypracujeme dokonale hladké těsto. To nakonec zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

 

2.

Těsto rozválíme na cca 3 mm silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé tvary. Ty opatrně vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C maximálně 15 minut. Linecké se velice rádo připálí, takže nejlepší je sednout si před troubu a čekat.

 

3.

Mražený rybíz / jahody / maliny přesypeme do rendlíku a necháme na mírném ohni rozmrazit (vařečkou se přitom pokusíme ty největší kousky ovoce bezlítostně rozmašírovat). Teplotu následně zvýšíme tak, aby se směs začala vařit. Přimícháme vanilkový cukr s agarem a za stálého míchání necháme přibližně 3 minuty probublávat. Směs poté odstavíme a přelijeme do uzavíratelné skleničky. Po vychladnutí bude dostatečně tuhá.

 

4.

Hotové kousky cukroví poslepujeme připraveným džemem, přendáme do krabičky a schováme na Vánoce. Před servírováním můžeme pocukrovat.


Co ty na to?