Špaldové perníčky

Už je čas.
Na 2 plechy:
300 g špaldové mouky
100 g třtinového cukru
20 g holandského kakaa
1 lžička skořice
1 lžíce perníkového koření
½ lžičky jedlé sody
150 g vegan margarínu
25 g rýžového sirupu
rostlinné mléko dle potřeby

Na polevu:
moučkový cukr
citrónová šťáva

1.

Všechny sypké ingredience smícháme. Uprostřed směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme sirup a povolený margarín. Vypracujeme v hladké těsto. Pokud by se moc drolilo, přikápneme trochu rostlinného mléka. Hotovou kouli zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.

 

2.

Těsto vyválíme na cca 3-4mm silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé tvary. Ty posléze opatrně vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Perníčkům stačí jen 10, maximálně 15 minut a je potřeba je bedlivě hlídat, aby se nepřichytily. Po upečení by měly zůstat na povrchu pořád trochu vláčné, jelikož po vychladnutí ztvrdnou. Pokud se nám podaří vychytat ten správný moment, budou perníčky tvrdé tak akorát a budou se dát ihned jíst.

 

3.

Polevu vytvoříme smícháním citrónové šťávy s prosátým moučkovým cukrem. Poměr si určíme sami tak, aby se nám s polevou dobře pracovalo – na kontury je lepší tužší, na výplně klidně řidší. Polevu si pak přendáme buď do zdobičky, anebo do obyčejného igeliťáku, kterému odstřihneme růžek.


Komentáře

  • Eva

    My teda děláme perníčky bez cukru ( třtinového nebo bílý, je to jedno) používáme pouze med. 😉

  • Eliška

    Díky za recept, vypadá to dobře. Ten rýžový sirup tam má nějakou speciální funkci, nebo ho můžu nahradit jiným (javorovým, datlovým)?

    • A co teda jíš?

      Určitě bude fungovat i jiný sirup, ale rýžový má neutrální chuť..

Co ty na to?