Tradiční perníčky

Ta pravá vánoční piplačka.
Na 4 plechy:
2 ¼ hrnku hladké mouky
¾ hrnku hnědého cukru
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička skořice
1 lžíce perníkového koření
½ lžičky jedlé sody
¾ hrnku vegan margarínu
¼ hrnku rýžového sirupu

Na polevu:
moučkový cukr
citronová šťáva

1.

Všechny sypké ingredience smícháme. Uprostřed směsi pak uděláme důlek, do kterého vlijeme sirup a povolený margarín. Vypracujeme v hladké těsto. Pokud by se moc drolilo, přikápneme trochu rostlinného mléka. Hotovou kouli zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.

 

2.

Těsto vyválíme na cca 3-4mm silnou placku a vykrájíme jednotlivé tvary. Opatrně vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-15 minut. Perníčky je ale potřeba bedlivě hlídat, aby se nepřichytily. Po upečení necháme vychladnout.

 

3.

Polevu vytvoříme smícháním citrónové šťávy s moučkovým cukrem. Poměr si určíme sami tak, aby se nám s polevou dobře pracovalo – na kontury je lepší tužší, na výplně klidně řidší. Polevu si pak přendáme buď do zdobičky, anebo do obyčejného igeliťáku, kterému odstřihneme růžek.

 

Inspirováno Veggieful.


Komentáře

  • Michaela

    Perníčky chutnají výborně! Jsou úžasně měkké. Nedávala jsem rýžový sirup, ale datlový (byl zkrystalizovaný a byly v něm hrudky), možná proto se mi pak utvořily na perníčcích jakoby zkramelizovane malé flíčky a těsto není jednolité a pěkné. Příští rok raději koupím sirup rýžový 🙂. Přidala jsem asi o tři lžíce více kakaa. Těsto se po rozbalení z fólie drolilo, musela jsem těsto polít trochou mléka a pak se s ním pracovalo lépe. Udělala jsem plné dva plechy větší velikosti.
    Děkuji za recept.

  • Klára

    Zdravím, tak toto jsou moje druhé veganské Vánoce a rozhodla jsem se tento rok zkusit mimo receptu z toho minulého i tento a musím říct, že vyhrál na plné čáře! Přesně takové perníčky, co se chuti týče, jsem dělávala dříve ještě jako nevegan, takže jsem z receptu nadšená :). Akorát jsem musela před vyválením těsto vždy znovu propracovat s navlhčenýma rukama, jinak se těsto drolilo, takže příště jen přidat více tekutin a bude to naprosto dokonalé. Děkuji za recept :)

  • Katarína

    D
    Dobry den, muzete mi poradit jaky margarin pouzit a kolik cca gramu je 3/4 hrnku? Syn je alergik, konecne jsem nasla bezmlecne a bezvajecne pernicky, tak to nechci hned skazit. :-) Dekuji!

    • Někdo, kdo se nepodepsal

      použít se dá například Alsan, vegan Hera či obyč. vegan Rama. no a 3/4 hrnku je cca 150 g

  • Kate

    Pokud pečete v elektrické troubě a chcete mít perníčky ihned měkké, úplně stačí 5-7 minut v troubě. A ještě jeden tip: hnědý cukr si zvažte a poté rozmixujte na “cukr moučku” lépe se těsto zpracuje:) jinak vynikajíci! Zrovna jsem je dopekla

  • Ami

    Budou perníčky hned měkké nebo taky potřebují pár týdnů času před vánocemi?

  • Luci

    Prosím prosím, nešlo by uvádět suroviny i v gramech? Nebo alespoň třeba ten margarín :-D teď nějak přemýšlím, jak ho mám nacpat do hrnku :-D

  • Šárka

    Super tip! Chci se zeptat, zda-li nemáte nějaký nápad, čím jiným perníčky ozdobit, z čeho jiného by šla vytvořit poleva? Nerada bych tenhle skvělý recept kazila moučkovým „cukrem“.

    • Někdo, kdo se nepodepsal

      Moučkový cukr se dá koupit (vytvořit) např třtinový pokud chcete zdravější verzi🙂

  • Katka

    Recept vypadá výborně! Myslíš že by se dala hladká mouka nahradit bezlepkovou hladkou Jizerkou? Díky :)

    • A co teda jíš?

      To bohužel nemohu potvrdit ani vyvrátit.. :-(

    • Atheira

      Sice o hoodně později, ale kdyby někoho zajímala ta samá věc. Letos jsem pekla z Jizerky. Dá se to. Těsto se vypracuje krásně, voní i chutná perníčkově, jen když se to upeče, jsou perníčky hrozně křehké, ale opravdu strašně, strašně moc. Drží pohromadě, ale jakmile do toho kousnete, div se nezmění v prach. Takže konzistencí je to spíš taková hodně jemná a křehoučká sušenka než perníček, jak ho známe.

  • Šárka

    Takové perníčky už jsem jednou dělala podle receptu z Veggieful a byly moc dobré. Chci je udělat i na Vánoce, ale nevím, jak dlouho před Vánoci bych je měla péct. Nějaké doporučení? :)

    • Šárka

      PS: U běžných perníčků jsem četla dělat na konci listopadu, ale nevím, jestli veganské perníčky „fungují“ stejně.

    • A co teda jíš?

      Ahoj Šárko, upřímně, já je dělám, když mám čas. :D Třeba 2-3 týdny před Vánoci. Když je nepřepálíš, tak jsou měkké hned. :-)

  • Daniela

    Diky za recept.
    Kolik muze byt cca pernicku z takovehle davky?
    Dekuji za odpoved !

    • A co teda jíš?

      Čtyři plechy, přesný počet ti asi neřeknu. :-)

  • Petra

    Prosím někdo radu na poměr citronové šťávy a cukru, aby to bylo hezky bílé? Nebo prostě nějaké rada k té polevě? Minule jsem s tím dost bojovala, bylo to úplně průhledné. Děkuji moc a hezké svátky :)

  • Nicol

    jsou výborný! díky moc za skvělej recept :)

  • Martina

    Krásnej blog, nádherný fotky a super recepty! Letos jsem se rozhodla zkusit tyhle perníčky, jen do nich ještě přidávám pro barvu kakao :-) Jak dlouho před Vánocemi začínáš péct?
    Díky! :-)

  • Petra

    Šlo by místo rýžového sirupu dát javorový? :) Btw. Úžasný recepty, fotky a blog!

    • A co teda jíš?

      Moc díky :-) Sama dávám vždycky sirup, co mám zrovna po ruce – agávový, rýžový, kukuřičný. Javorový jsem ještě nezkoušela, ale nemyslím, že by to uškodilo :-)

  • Kristýna

    Tak to musím zkusit! A použiji tam ten kokosový olej ^-^

Co ty na to?