Tradiční vánočka

Sváteční snídaně.
Na 1 kus:
500g polohrubé mouky
3 lžíce sójové mouky
130g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30g čerstvého droždí
125ml mandlového mléka
100g vegan margarínu
kůra z 1 citrónu
hrst rozinek
1-2 lžíce rumu
plátky mandlí

1.

Rozinky si předem namočíme do teplé vody s rumem.

 

2.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka s cukrem. Zasypeme moukou a necháme asi tak 10 minut být, aby mohl vzejít kvásek.

 

3.

Mléko přelijeme do rendlíčku, zahřejeme a rozpustíme v něm margarín. Necháme vychladnout na teplotu lidského těla.

 

4.

Do směsi mouky, cukru a citronové kůry pak na střídačku vmícháme kvásek a mléko. Vypracujeme nejprve vařečkou a poté prohněteme na vále. Těsto poprášíme moukou, uložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout (na hodinu až dvě – mělo by zdvojnásobit svou velikost).

 

5.

Do vykynutého těsta zapracujeme okapané rozinky a pomocí váhy ho rozdělíme na 9 stejně velkých dílů, ze kterých vyválíme hady (4 na spodní cop, 3 na prostřední a 2 na vrchní). A jelikož pletací postup dalece přesahuje mé vyjadřovací schopnosti, mrkněte sem.

 

6.

Upletenou vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujeme směsí mléka, margarínu a sirupu (cukru), posypeme mandlemi a necháme ještě hodinu kynout. Na 4 místech do ní pro jistotu zapíchneme špejle, aby při pečení nezkolabovala. Jakékoli pokusy o její případnou resuscitaci jsou totiž zbytečné (vyzkoušeno za vás).

 

7.

Vánočku pečeme v předem předehřáté troubě nejprve na 220 stupňů 5 minut, následně teplotu stáhneme na 160 a dopékáme asi hodinu. Je hotová, jakmile se na prostřední špejli nelepí žádné těsto.

 

8.

Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce a před servírováním pocukrujeme.

 

Inspirováno Veganotic.


Komentáře

  • Sisi

    Tak je v troubě. Uvidíme, jak se podaří.

    • A co teda jíš?

      Držím palce! :-)

  • Veronika

    Ahoj, je mozne pouzit spaldovou mouku? Nebo alespon castecne? Nezkousela jsi?

    • A co teda jíš?

      Nezkoušela jsem, ale proč ne.. :-)

  • Andy

    Veganské kynuté těsto. Tak to jsem teda zvědavá. Já ho znám od mala akorát s hromadou žloutků a másla.
    Opravdu to jde? :D Je to dobré? (Nemyslím to špatně, jen tomu nevěřím. Ale vyzkoušm to, jsem zvědavá! Na tom obrázku to vypadá naprosto skvěle.)

    • A co teda jíš?

      Opravdu to jde a opravdu je to výborné :-) Nikdy nikdo nepoznal rozdíl, ba naopak.

  • nina

    Vypadá teda skvěle! :) Je jinak možné vynechat, nebo něčím nahradit sójovou mouku? Jsem alergická na sóju.

    • A co teda jíš?

      Ahoj Nino, určitě je možné ji vynechat :-)

Co ty na to?