Tradiční vánočka

Sváteční snídaně.
Na 1 kus:
500g polohrubé mouky
3 lžíce sójové mouky
130g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30g čerstvého droždí
125ml mandlového mléka
100g vegan margarínu
kůra z 1 citrónu
hrst rozinek
1-2 lžíce rumu
plátky mandlí

1.

Rozinky si předem namočíme do teplé vody s rumem.

 

2.

Droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka s cukrem. Zasypeme moukou a necháme asi tak 10 minut být, aby mohl vzejít kvásek.

 

3.

Mléko přelijeme do rendlíčku, zahřejeme a rozpustíme v něm margarín. Necháme vychladnout na teplotu lidského těla.

 

4.

Do směsi mouky, cukru a citronové kůry pak na střídačku vmícháme kvásek a mléko. Vypracujeme nejprve vařečkou a poté prohněteme na vále. Těsto poprášíme moukou, uložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout (na hodinu až dvě – mělo by zdvojnásobit svou velikost).

 

5.

Do vykynutého těsta zapracujeme okapané rozinky a pomocí váhy ho rozdělíme na 9 stejně velkých dílů, ze kterých vyválíme hady (4 na spodní cop, 3 na prostřední a 2 na vrchní). A jelikož pletací postup dalece přesahuje mé vyjadřovací schopnosti, mrkněte sem.

 

6.

Upletenou vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujeme směsí mléka, margarínu a sirupu (cukru), posypeme mandlemi a necháme ještě hodinu kynout. Na 4 místech do ní pro jistotu zapíchneme špejle, aby při pečení nezkolabovala. Jakékoli pokusy o její případnou resuscitaci jsou totiž zbytečné (vyzkoušeno za vás).

 

7.

Vánočku pečeme v předem předehřáté troubě nejprve na 220 stupňů 5 minut, následně teplotu stáhneme na 160 a dopékáme asi hodinu. Je hotová, jakmile se na prostřední špejli nelepí žádné těsto.

 

8.

Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce a před servírováním pocukrujeme.

 

Inspirováno Veganotic.


Komentáře

  • Lucie

    Já už třetím rokem jedu podle tohoto receptu a všude ho doporučuju. Je prostě boží.

  • Veronika

    Dobrý den,jaké mleko by ste zvolila místo mandlového? Syn má alergologii i na mandle.

    • Dominika

      Pokud synovi nevadí lepek, můžete zkusit špaldové…případně i ovesné je fajn.. s rýžovým mi přijde, že je pečivo sušší, ale šlo by asi i to..

  • Zuzka

    Ahoj všem, vánočku určitě vyzkouším, ale mám dotaz – lze rozinky vynechat? případně doporučuje se něco místo toho? já osobně s rozinkami problém nemám, nicméně chci vánočku upéct pro celou rodinu a půlka nemá ráda rozinky. Děkuji za tip ;) jinak na obrázku vypadá opravdu luxusně ;)

  • Radule

    Je skvělá, udělala jsem mix polohrubé a hladké mouky a vánočka se snědla ještě vlažná :))) Tak mám teď v troubě pro jistotu vánočky 2 :))) Díky za recept, jinou už dělat nebudu!

  • Ghii

    Ahoj, po 20 minutách pečení byla vánočka uz z vrchu dost tmavá těsně před spálením ale ve spod uvnitř se těsto ještě lehce lepilo. Je to troubou ? :( Pekla jsem v horkovzdušné přesně podle receptu.

  • Jana

    Nezkoušel někdo část cukru nahradit čekankovým sirupem? Dcera musí omezovat cukr, teprva se učím, kde všude se to dá a kynuté těsto ještě nemám ověřeno.

    • josefi

      já zkoušela nahrazovat datlovou pastou a sirupem a bylo to dobré!

  • Dominika

    Tahle vánočka je jedna z nejlepších, jakou jsem kdy jedla. Dělám ji podle receptu už třetím rokem a má úspěch. Moje babička mi vysekla poklonu, že přesně takovou dělávala její babička z Jizerských hor. Do těsta ještě přidávám muškátový oříšek a vynechávám sojovou mouku.

  • Někdo, kdo se nepodepsal

    Mohu se zeptat, zda – li se někomu povedla tato vánočka? Po druhém pokusu bohužel těsto tuhé a neforemné. Je možné, že je to tou polohrubou moukou. Děkuji

    • Někdo, kdo se nepodepsal

      Já jsem si těsto trošku upravila, dávám půl hladke a půl polohrube mouky, nedávám sojovou mouku a přidávám muškátový oříšek. Nechávám testo kynout idne 3hodiny,nekdy déle, když nestíhám. Jinak vše podle postupu a Vanocka je moc dobrá. Už dělám rovnou dvě, jednu sníme ještě teplou a druhou máme za tu „oficiální“ 🙂. Má krupavou kurku, ale uvnitř je měkká. Tak snad se příště povede.

    • Lucie

      Dnes peču podruhé trochu jsem si doupravila, ale je fantastická z té první mi kamarádka snědla polovinu a to je obrovská 😂. Doporučuju ❤

    • A co teda jíš?

      To jsem ráda! :-)

  • marta

    Nejsem vegan, dcera ano, po všem, co uvaří se můžu utlouci a kynuté těsto udělat jde. A mimochodem některé mraženého ovocné knedlíky z obch. řetězců vegan jsou, jen tento nápis na obalu nenajdete :-))))).

  • Domči

    Akurát dnes som ju robila.. všetko podľa receptu a cesto mi nevykyslo 😔

  • Sisi

    Tak je v troubě. Uvidíme, jak se podaří.

    • A co teda jíš?

      Držím palce! :-)

  • Veronika

    Ahoj, je mozne pouzit spaldovou mouku? Nebo alespon castecne? Nezkousela jsi?

    • A co teda jíš?

      Nezkoušela jsem, ale proč ne.. :-)

    • josefi

      jde:)

  • Andy

    Veganské kynuté těsto. Tak to jsem teda zvědavá. Já ho znám od mala akorát s hromadou žloutků a másla.
    Opravdu to jde? :D Je to dobré? (Nemyslím to špatně, jen tomu nevěřím. Ale vyzkoušm to, jsem zvědavá! Na tom obrázku to vypadá naprosto skvěle.)

    • A co teda jíš?

      Opravdu to jde a opravdu je to výborné :-) Nikdy nikdo nepoznal rozdíl, ba naopak.

  • nina

    Vypadá teda skvěle! :) Je jinak možné vynechat, nebo něčím nahradit sójovou mouku? Jsem alergická na sóju.

    • A co teda jíš?

      Ahoj Nino, určitě je možné ji vynechat :-)

Co ty na to?