Vánoční štola

Das ist Weihnachten!
Suché ingredience:
400 g hladké pšeničné mouky
250 g hladké špaldové mouky
120 g třtinového cukru
30 g vanilkového cukru
1 kypřicí prášek
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička mleté citronové kůry

Mokré ingredience:
200 g margarínu + na potření
250 g rostlinného jogurtu
80 g rostlinného mléka
20 g čerstvého droždí

Navíc:
100 g rozinek + 1 lžíce rumu
30 g nasekaných lískáčů
20 g mandlových plátků
150 g marcipánu
moučkový cukr na obalení

1.

Rozinky namočníme alespoň na hodinu do horké vody s rumem. Poté slijeme a necháme okapat.

 

2.

Droždí rozmícháme ve vlažném rostlinném mléce, posypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek.

 

3.

Veškeré suché ingredience smícháme ve velké míse, přidáme rozpuštěný margarín, jogurt a kvásek. Vařečkou zlehka promícháme, vyhrneme si rukávy a na pomoučeném vále ze směsi vypracujeme hladké těsto. Hotovou hroudu přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a umístíme někam do tepla. Asi tak po půl hodině ji ovšem vyklopíme zpět na vál a zapracujeme do ní rozinky a ořechy. Takto připravené těsto necháme další hodinu v klidu kynout.

 

4.

Nakynuté těsto nakonec ještě jednou vrátíme zpět na vál a vytvarujeme z něj oválnou placku – délka by měla odpovídat velikosti plechu, na kterém budeme péct. Do štoly následně vložíme váleček marcipánu a zavineme (viz video). Důležité je, aby na horní straně zůstal přiznaný spoj. Ten je ale potřeba dobře zajistit, aby se nerozjel.

 

5.

Takto připravenou štolu přendáme na pečicím papírem vyložený plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C.

 

6.

Štolu pečeme přibližně 40 až 50 minut dozlatova. Ještě horkou ji ze všech stran pomatláme rozpuštěným margarínem a posypeme brutálním množstvím moučkového cukru. Vychladlou štolu můžeme nakonec zabalit do alobalu a nechat týden odležet.


Co ty na to?