Wacky cupcakes

Zpátky v čase.
Na 6 kusů:
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku cukru krupice
2 lžíce holandského kakaa
½ lžičky instantní kávy
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
3 lžíce oleje
½ lžíce jablečného octa
½ hrnku studené vody

Wacky cake údajně vznikl za druhé světové války, kdy byl nedostatek mléka a vajec. A je poměrně geniální. Navíc s tímhle těstem si můžete dělat, co chcete. Můžete z něj vyrobit dort či bábovku. Vynechat kakao a přidat ovoce. Napatlat něco navrch. Fantazii se meze nekladou.

 

1.

Všechny suché ingredience pečlivě promícháme a ve směsi uděláme 2 důlky.

 

2.

Do jedné vlijeme ocet, do druhé olej a následně přelijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud nemáme krásně hladké těsto.

 

3.

To nalijeme do formy na muffiny a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Raději však kontrolujeme špejlí (u kakaových věcí se jinak těžko pozná, jestli už nejsou dávno na uhel).


Komentáře

  • Aďa

    Na wacky cake jsem narazila až tady, vyzkoušela jsem a hned ho mamka zapsala do oblíbených receptů naší rodiny :)

    • A co teda jíš?

      To je prima, pozdravuj mamku! :-)

  • Alicia

    Wacky cake znám v jeho neveganské formě a je skvělej právě v tom, že se máslo dá snadno nahradit olejem. Už jsem z něj dělala dort, cupcaky a spoustu dalších věcí. Miluju, jak si s ním člověk může vyhrát. Může se přidat kokos a kokosový olej, rum nebo mandle, vanilka, kousky jablíček…
    A když už jsem ho tady viděla, upekla jsem si večer pár malých muffinů.
    Wacky cake je hvězda :)

    • A co teda jíš?

      Pravda pravdoucí!

Co ty na to?